Peste 50 de români au fost arestaţi în Spania. Sunt acuzaţi de furt de cabluri de cupru

Autoritățile spaniole au arestat 53 de români și 4 spanioli care ar fi constituit un grup infracțional căruia îi sunt atribuite numeroase acțiuni de sustragere de cabluri de cupru, comise pe întreg teritoriul Spaniei, relatează marți presa din această țară.

RomaniaTV.net
24 mai 2016, 14:08
Peste 50 de români au fost arestaţi în Spania. Sunt acuzaţi de furt de cabluri de cupru

Peste 50 de români arestați în Spania pentru furt de cabluri de cupru, inclusiv din instalații strategice
Furturile au vizat instalații considerate strategice, precum infrastructuri feroviare, rețele telefonice și de electricitate, dar și platforme eoliene și fotovoltaice.

În cadrul operațiunii denumite ‘Naidar’, poliția spaniolă a identificat unul dintre centrele unde grupul infracțional își gestiona activitatea, acolo fiind descoperite 15 tone de cabluri de cupru. Au fost efectuate și 45 de percheziții domiciliare, unde s-au mai găsit diferite dispozitive electronice, două puști de vânătoare de calibrul 12 mm — și acestea furate—, precum și telefoane mobile și documente.

Cei reținuți sunt acuzați de numeroase infracțiuni, printre care se numără: furt cu violență, tulburarea liniștii publice, port ilegal de armă, furt de autoturisme, constituirea și apartenența la un grup infracțional organizat, etc. În total, ei ar fi comis 205 delicte în 19 provincii spaniole.

Citeşte şi 14 români condamnaţi în Franţa pentru furt de cabluri în valoare de sute de mii de euro

Poliția spaniolă a demarat operațiunea ‘Naidar’ după ce, în anii 2014 și 2015, au fost semnalate mai multe furturi de cabluri de cupru în provincia Albacete. Inițial a fost pus sub supraveghere un grup de persoane stabilite în zona Madridului, grup căruia i s-a numele de ‘El Gallinero’ și care era suspectat că ar fi autorul unor asemenea furturi.

Grupul infracțional, a cărui arestare a fost anunțată marți, era foarte bine organizat, având chiar și o structură ierarhică ce avea, în primul eșalon, ‘șefii’, care dădeau ordinele și coordonau acțiunile. În eșaloanele inferioare, se aflau cei care executau efectiv furturile și cei care aveau sarcini logistice, precum obținerea documentației pentru autoturismele furate folosite în operațiuni, în timp ce alții se ocupau mai departe cu comercializarea cuprului furat, vândut printr-o vastă rețea de centre de valorificare a deșeurilor metalice, informează Agerpres.

Poliția spaniolă estimează că, în ultimele luni, au fost vândute în acest mod 93.000 de kilograme de cupru.

Înainte de a trece la acțiune, hoții cercetau atent zona. De asemenea, grupul infracțional avea o mare mobilitate și era împărțit în mai multe subgrupuri alcătuite din 8 până la 16 persoane. Aceste mici grupuri efectuau furturi concomitent în mai multe regiuni ale Spaniei, fapt care îngreuna investigația autorităților.

Odată furtul încheiat, ei se deplasau cu vehicule de cilindree mare și cu o capacitate de transport ridicată, având în plan să lovească alte autoturisme pentru a-și face loc în eventualitatea în care ar fi fost opriți de poliție. Lucru care s-a și întâmplat de mai multe ori, iar atunci hoții nu au ezitat să abandoneze vehiculele și încărcătura și au rupt-o la fugă.

În urma furturilor, adesea a fost nevoie să fie întreruptă furnizarea electricității și a serviciilor telefonice în unele localități, uneori fiind afectat și traficul feroviar. Majoritatea celor 57 de persoane arestate au antecedente penale.