Peste 8.000 de puieţi de stejar, plantaţi în Parcul Natural Comana

În acest weekend, 8.000 de puieţi de stejar au fost plantați în Parcul Natural Comana, de peste 200 de voluntari, în cadrul celei de-a treia etape a proiectului „Mega Copacul".

31 mart. 2014, 14:25
Peste 8.000 de puieţi de stejar, plantaţi în Parcul Natural Comana

„Mega Copacul” este un proiect care a luat naștere în noiembrie 2012, când Enel s-a angajat, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde, să planteze un copac pentru fiecare 10 MWh de Energie Verde consumată de către clienții săi.

Parcul Natural Comana este o arie protejată de interes național situată în județul Giurgiu, aproape de București, și foarte frecventată de turiști. Cu o suprafață de 24.963 ha, parcul reprezintă o zonă specială de conservare cu regim de protecție pentru specii de floră și faună, fiind declarat Sit Ramsar.

În trecut, specia predominantă în zonă era stejarul, dar, în ultimele decenii, a ajuns să fie inlocuit de specii invazive sau mai puţin valoroase din punct de vedere ecologic (îmbunătăţirea calităţii aerului şi solului, absorbţia de CO2, emisia de O2).

În aceste condiţii, planul Ocolului Silvic Comana şi al Administraţiei Parcului este de a reintroduce stejarul prin acţiuni de plantare controlate (anumite zone şi anumite specii ajutătoare) pentru a îmbunătăţi calitatea mediului şi a ajuta la refacerea biodiversităţii care a dus la declararea aceastei zone arie protejată de interes naţional şi internaţional.

Proiectul „Mega Copacul” a fost lansat în noiembrie 2012, când 700 de copaci au fost plantați de voluntari, în baza consumului de Energie Verde înregistrat până la acea dată. Toate activitățile au fost realizate cu sprijinul Ocolului Silvic Comana. Astfel, de la lansarea proiectului „Mega Copacul” au fost plantați, în total, 13.000 de copaci în Parcul Natural Comana.