Peste 80 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea au intrat în GREVA FOAMEI. Ce revendicări au aceştia

83 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului s-au blocat, de luni seara, în subteran şi au declanşat greva foamei. Ei au revendicări de ordin salarial şi contract de muncă pe minim trei-patru ani.

08 aug. 2016, 17:34
Peste 80 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea au intrat în GREVA FOAMEI. Ce revendicări au aceştia

Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, din informaţiile primite de la directorul Sucursalei Suceava a CNU, Marcel Scurtu, începând cu ora 18,30, un număr de 83 de mineri s-au blocat în subteran în galeria sectorului de exploatare a uraniului Botuşanu din comuna Ostra, aceştia declanşând greva foamei.

Protestatarii au revendicări de ordin salarial, dar şi asigurarea contractului de muncă pentru următorii trei-patru ani.

Prefectul a mai spus că a informat Ministerul Economiei de situaţia creată şi a arătat că trebuie urmată calea dialogului.

Vor o anumită stabilitate”, a declarat prefectul care a menţionat că revendicările lor ţin de conducerea Companiei Naţionale a Uraniului şi de politica în domeniu a Ministerului Energiei.

Compania Naţională a Uraniului (CNU) a decis să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei.

Alte măsuri luate de companie în ultimele luni vizează identificarea rolului CNU şi a potenţialului de a-şi îndeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de producţie pentru creşterea randamentelor şi actualizarea şi modernizarea procedurilor şi a proceselor manageriale.