ALARMANT: Peste 80% din PEŞTE conţine un NIVEL PERICULOS DE MERCUR. Vezi care sunt cei mai otrăvitori peşti

84% din peştele din întreaga lume conţine un nivel periculos de mercur, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare a Biodiversităţii din Maine, SUA.

22 ian. 2014, 08:28
ALARMANT: Peste 80% din PEŞTE conţine un NIVEL PERICULOS DE MERCUR. Vezi care sunt cei mai otrăvitori peşti

Consumul de peşte este principala cale prin care oamenii se otrăvesc cu mercur. Tonul, tilefish, rechinul, macroul şi peştele spadă conţin cea mai mare cantitate de mercur, care poate afecta pentru totdeauna creierul şi rinichii. Somonul conţine cea mai mică cantitate de mercur. Întrucât poluarea cu mercur este globală, nicio ţară nu poate lupta singură împotriva ei.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei cu mercur, SUA cer filtrarea emisiilor de mercur rezultate din arderea cărbunilor, reducerea folosirii mercurului în mineritul de aur şi reducerea utilizării mercurului în producerea de întrerupătoare electronice şi de baterii.

Citeşte şi: PEŞTI PLINI CU VIERMI, într-un magazin din Braşov. Vezi explicaţia HALUCINANTĂ a comercianţilor

Mercurul este un element chimic, frecvent intalnit in mediul inconjurator, fie ca parte a acestuia, fie ca rezultat al procesului de poluare. In apa, in aer si in sol, mercurul se strecoara usor si in mancare, iar in cantitati mari este deosebit de toxic, cauzand probleme serioase de sanatate. 

Astfel, mercurul poate afecta ireversibil functia neurologica, iar daca esti insarcinata, bebelusului ii este afectat sistemul nervos. De asemenea, copiilor care mananca peste bogat in mercur le este pusa in pericol dezvoltarea cerebrala. 

Pestele, un aliment bogat in mercur

Dintre toate alimentele, pestele a fost desemnat drept cea mai bogata sursa de mercur. Asadar, pentru a-ti proteja propria sanatate precum si pe cea a micutului tau de efectele nocive ale acestui metal, cel mai indicat este sa eviti includerea unor pesti in dieta, inspecial inainte si pe perioada sarcinii, precum si atunci cand alaptezi. Asadar: 

–    evita sa mananci carne de rechin, peste spada si macrou regal intrucat contin o cantitate foarte mare de mercur;
–    consuma pestele ceva mai sarac in mercur (raci si unele fructe de mare precum scoici, stridii, melci de mare, crabi, homari) in cantitati care sa nu depaseasca 340 de grape
pe saptamana (de doua ori este suficient).

Alti pesti saraci in mercur, consumati destul de frecvent sunt: tonul alb la conserva,somonul, somnul si fileul de cod Pollock. De retinut ca intre speciile de pesti apartinand aceleiasi familii exista diferente in privinta cantitatii de mercur. Astfel, tonul alb albacoreeste mai bogat in mercur decat tonul de la conserva (un peste mic, saritor).

Detoxifierea organismului dupa o “cura de mercur” este destul de greoaie, metalul eliminandu-se lent prin urina, fecale si laptele matern.