Peste jumătate de milion de oameni au fost ucişi în cei şapte ani de război în Siria – Observatorul Sirian

Războiul din Siria a făcut aproximativ 511.000 de morţi din 2011 şi până în prezent, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), în contextul în care conflictul sirian intră în această săptămână în al optulea an, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mart. 2018, 11:35
Peste jumătate de milion de oameni au fost ucişi în cei şapte ani de război în Siria – Observatorul Sirian

Aproximativ 85% dintre victime au fost ucise de forţele guvernamentale şi de aliaţii lor, subliniază OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, care dispune de o reţea de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Regimul sirian şi-a continuat luni ofensiva începută în urmă cu trei săptămâni în enclava Ghouta orientală, bombardată duminică cu butoaie de explozivi, potrivit AFP.

În pofida rezistenţei rebelilor, forţele proregim au preluat controlul asupra sectorului strategic din Madira, indică OSDO.

Sâmbătă, acestea au reuşit să izoleze Douma, principalul oraş al ultimului bastion al rebelilor la porţile Damascului, şi să împartă enclava în trei, după 21 de zile de bombardamente intense care au făcut 1.139 de morţi printre civili, între care 240 de copii, şi 4.400 de răniţi, potrivit OSDO.

Pe de altă parte, Jaych al-Islam, una din cele două grupări rebele din Ghouta orientală, a anunţat luni că a ajuns la un acord cu Rusia pentru a evacua răniţii din enclava atacată de forţele guvernamentale la periferia Damascului, informează Reuters.

Această grupare, sprijinită de Arabia Saudită, susţine că a încheiat acordul de evacuare prin intermediul ONU.

Rusia furnizează sprijin aerian forţelor preşedintelui Bashar al-Assad. Cea mai mare parte a infrastructurii medicale din enclavă a fost distrusă în urma bombardamentelor care au făcut peste 1.000 de morţi în rândul civililor în decurs de trei săptămâni.