Peste o sută de mineri de la Lupeni protestează în curtea CEH din Petroşani

Peste o sută de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni protestează, joi dimineața, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, solicitând anularea deciziei de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar și respectarea contractului colectiv de muncă.

05 ian. 2017, 10:29
Peste o sută de mineri de la Lupeni protestează în curtea CEH din Petroşani

În paralel, la sediul CEH din Petroșani continuă greva foamei începută miercuri după-amiază de trei lideri sindicali de la exploatările Lonea, Livezeni și Preparația Coroiești, dar și de cinci mineri de la Vulcan și Lonea.

Protestul de joi al minerilor de la Lupeni a început la sediul exploatării miniere, după care aceștia au plecat cu mai multe mașini personale spre sediul CEH din Petroșani.

În cursul dimineții, liderii de sindicat au transmis revendicările minerilor către Ministerul Economiei, Consiliul de Administrație și conducerea CEH, solicitând detensionarea situației.

Am trimis mai multe adrese către conducerea Ministerului Economiei, Consiliul de Administrație al CEH și conducerea CEH, prin care solicităm renunțarea la programul de întrerupere temporară a activității, demisia conducerii CEH, aprovizionarea urgentă cu materiale pentru continuarea activității în condiții normale de lucru. De asemenea, am cerut respectarea contractului colectiv de muncă și anularea deciziei de transfer a angajaților de la Preparația de cărbune Coroiești la Mina Lupeni„, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului „Muntele”, Ioan Ciubotaru.

Citeşte şi Trei lideri sindicali ai minerilor din Valea Jiului au intrat în greva foamei

Potrivit acestuia, în adresa trimisă Ministerului Economiei s-a mai solicitat ca huila să fie cuprinsă ca resursă strategică în strategia energetică a României, precum și acordarea de ajutoare de stat pentru CEH, similare celor alocate Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Există o discriminare între CEH și SNIMVJ în ceea ce privește subvențiile pentru cărbune. Guvernul trebuie să intervină urgent în ajutorul nostru„, a spus Ciubotaru.

Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar și TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din săptămână a lunii ianuarie și va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Hotărârea i-a nemulțumit pe mineri, secretarul general al Sindicatului ‘Muntele’, Ioan Ciubotaru, apreciind că prin reducerea săptămânii de lucru la patru zile, angajații CEH din sectoarele auxiliare și TESA vor pierde aproximativ 25% din veniturile lunare.

Pe de altă parte, directorul general adjunct al CEH, Petre Nica, a estimat pe pagina sa de socializare că măsura de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar ar urma să genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administrația CEH intenționează să cumpere materialele necesare pentru derularea activității de extracție a cărbunelui din subteran.

În cadrul CEH lucrează circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Citeşte şi Protest spontan la Mina Lupeni din Hunedoara UPDATE