Peste trei sferturi dintre specialiștii IT români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară (studiu)

Peste trei sferturi (77%) dintre specialiștii IT români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară, a declarat miercuri Iulia Cîrmaciu, director de resurse umane la DB Global Technology cititând un studiu realizat de companie alături de Catalyst Solutions, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
25 oct. 2017, 12:30
Peste trei sferturi dintre specialiștii IT români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară (studiu)

Potrivit acesteia, 43% dintre cei chestionați se declară foarte puțin sau deloc informați cu privire la evoluția sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în țara natală.

„Sectorul IT din România are un potențial enorm și oferă numeroase oportunități pentru specialiștii în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate și echipe experimentate aflate în continua extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniștilor români din străinătate de a reveni în țară, cât și necesitatea de a le oferi informații complete și de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România”, a declarat Iulia Cîrmaciu.

Conform studiului, atât specialiștii români care ar fi dispuși să se întoarcă în țara, cât și cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extra salariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în străinatate considera cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație.

Deși studiul nu precizează în ce orizont de timp iau în calcul IT-știi români să se întoarcă în țară, Marian Popa, directorul general al companiei, susține că acesta este situat între 2 și 5 ani.

„Estimările ANIS arată ca, în 2017, industria IT din România ajunge la venituri ce depășesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creșteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât și cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescență și oferă proiecte și oportunități extrem de interesante. Ne așteptăm ca în următorii ani România să se poziționeze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune”, a declarat Valerica Dragomir, director executiv Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.

IT Community Relocation Survey a fost realizat de DB Global Technology și Catalyst Solutions, cu participarea a 400 de specialiști IT români stabiliți în țări precum Olanda, Elveția, Germania sau Marea Britanie.