Petrache, PNL: Alina Gorghiu i-a cerut lui Chiuariu suspendarea din partid până-şi clarifică situaţia juridică

Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a anunţat luni că preşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut senatorului Tudor Chiuariu suspendarea din partid până la clarificarea situaţiei sale juridice.

12 ian. 2015, 16:46
Petrache, PNL: Alina Gorghiu i-a cerut lui Chiuariu suspendarea din partid până-şi clarifică situaţia juridică

„Am vorbit azi (n.r. – luni) cu domnişoara preşedinte Alina Gorghiu, am înţeles că a avut o discuţie, ieri, cu domnul senator. Vedem ce spune domnul senator. (…) Domnişoara preşedinte i-a cerut suspendarea din partid până la rezolvarea situaţiei sale juridice”, a declarat Petrache, luni, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că nu cunoaşte răspunsul pe care i l-a dat senatorul Chiuariu preşedintelui PNL.

Petrache a subliniat că în statutul PNL este prevăzut că, dacă un membru este condamnat pentru corupţie, cu suspendare sau executare, pentru fapte de corupţie, îşi pierde de drept calitatea de membru de partid.

„Dacă nu e condamnat pentru fapte de corupţie, ci pentru orice altă faptă, atunci nu îşi pierde de drept calitatea de membru de partid”, a precizat Petrache.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie din Braşov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de Tudor Chiuariu.

„În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată precizează că, ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

„Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, mai susţin procurorii.