DOSARUL MINERIADA. Petre Roman, audiat la Parchetul General: „Am spus tot în declaraţia anterioară, nu mai am nimic de adăugat”

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat marți dimineața la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul "Mineriada", în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.

RomaniaTV.net
17 ian. 2017, 08:12
DOSARUL MINERIADA. Petre Roman, audiat la Parchetul General: „Am spus tot în declaraţia anterioară, nu mai am nimic de adăugat”

Petre Roman, care nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Parchetului General, s-a prezentat în faţa procurorilor la o zi după fostul preşedinte Ion Iliescu, căruia procurorii militari i-au adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosar.

Fostul premier a stat în faţa procurorilor aproximativ două ore, iar la plecarea de a Parchetul instanţei supreme a declarat că a menţinut în faţa procurorilor militari declaraţia dată anterior în dosarul Mineriadei şi că tot ce are de spus despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 se regăseşte în acea declaraţie şi nu mai are nimic de adăugat.

Întrebat cine se face vinovat de ce s-a întâmplat în 13-15 iunie 1990, Petre Roman a spus: „Toate acestea se află în declaraţia dată anterior, nu am nimic de adăugat”.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar: Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu, dar și mai mulți martori, cel mai cunoscut fiind scriitorul Andrei Pleșu.

În dosarul „Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu – fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.