Petre Roman: Revoluţia Română a fost o dezordine tragică, dar nu mai puţin legendară

Fostul premier Petre Roman a declarat joi, la masa rotundă "Televiziunea Naţională. Decembrie 1989," organizată la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), că Revoluţia Română a fost "o dezordine tragică, dar nu mai puţin legendară", în care televiziunea publică a fost "un actor excepţional", transmite Agerpres.

23 oct. 2014, 17:01
Petre Roman: Revoluţia Română a fost o dezordine tragică, dar nu mai puţin legendară

Roman a rememorat, alături de participanţii la masa rotundă, momentul în care personalităţile care au luat parte la Revoluţie au fost prezente pe 22 decembrie 1989 în studioul TVR, de unde evenimentele au fost difuzate în direct.

„Într-o democraţie perfectă, televiziunea este un instrument al adevărului, într-o dictatură, este un instrument al propagandei”, a spus Petre Roman, care a subliniat că pe 22 decembrie Televiziunea Română a făcut „un salt brusc”. Când a descris starea de fapt din acele momente, Petre Roman şi-a amintit că „nimeni nu răspundea în faţa nimănui”, context în care, a notat el, s-au remarcat câţiva oameni, prin forţa de caracter. Roman l-a amintit pe Teodor Brateş, care era în acele momente redactor-şef adjunct al secţiei Actualităţi din TVR.

Petre Roman a vorbit şi despre teoriile care au apărut ulterior evenimentelor. „Că noi am început să aruncăm cu pietre în numele aşa-zisului adevăr… e o realitate foarte tristă”, a spus acesta. „Adevărul nu iese la iveală nici foarte repede şi nici integral (…) Noi abia în 1992 am aflat cine a tras în noi la baricade. A fost un moment tragic pentru noi (…) Revoluţia Română a fost o dezordine tragică, dar nu mai puţin legendară (…) Din această istorie televiziunea a fost, cu sau fără voia ei, dar mai ales cu voia ei, un actor excepţional”, a adăugat Petre Roman.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu, fost director TVR, a rememorat momentul transmisiunii în direct din studioul TVR citind din ceea ce a numit „caietul de bord” al acelei difuzări. El a remarcat că Teodor Brateş a ghidat discuţiile „cu tact, cu inteligenţă”. Theodorescu a numit momentul de la TVR din 22 decembrie „prima transmisie mondială a unui eveniment live”.

Prezent la eveniment, Teodor Brateş a spus că intervenţia sa în cadrul mesei rotunde este, de fapt, „o obligaţie pentru cei care au murit” la Revoluţie. El a subliniat că „imaginea Revoluţiei, aşa cum a fost ea, trebuie cercetată mai bine”. Brateş a spus că evenimentele la care a participat au devenit, în timp, subiect de mituri. „Nu a fost niciun complot”, a spus el, referindu-se la teoria că evenimentele din 1989 ar fi fost premeditate. Mai mult, fostul redactor-şef adjunct al secţiei Actualităţi a mărturisit că, după ce a citit dosare din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a aflat că avea colegi informatori. „Mai mult de jumătate din redacţia pe care o conduceam era formată din informatori”, a spus el.

Discuţia de joi, la care au mai participat, printre alţii, regizorul Cornel Mihalache şi Cazimir Ionescu, a fost moderată de directorul adjunct al IRRD, Ion Calafeteanu.