Petre Tobă, fostul ministru de Interne, şi Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, audiaţi la DNA în dosarul Gigină UPDATE

Petre Tobă, fostul ministru de Interne, s-a prezentat marţi dimineaţă la DNA pentru fi audiat în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigina. La DNA, a ajuns marţi şi Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, pentru a da declaraţii în acelaşi dosar. 

RomaniaTV.net
24 oct. 2017, 06:28
Petre Tobă, fostul ministru de Interne, şi Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, audiaţi la DNA în dosarul Gigină UPDATE

UPDATE. 16.20 Fostul șef al Poliției Rutiere Lucian Diniță a afirmat marți, după ce a fost audiat la DNA în dosarul morții lui Bogdan Gigină, că în seara producerii accidentului în care acesta și-a pierdut viața se putea constitui o coloană oficială fără un antemergător motociclist, „dacă mai ai un pic de omenie”.

Întrebat de jurnaliști la ieșirea din sediul DNA dacă se putea constitui o coloană oficială fără un antemergător motociclist, ținând cont de condițiile meteorologice, Lucian Diniță a răspuns: „Da. Cred că da, dacă mai ai un pic de omenie, așa. E același lucru ca și cum ai ține un agent de poliție rutieră în stradă pe vremea asta câinoasă să dirijeze de dimineață de la opt până după-masă la patru. Cam cum credeți că e? Și nu au voie la pelerină”.

Cu privire la un eventual refuz al polițistului Bogdan Gigină de a face parte din coloana oficială, Diniță a precizat că motociclistul putea fi sancționat dacă nu avea aprobare.

„Putea să fie sancționat atât timp cât pleca fără aprobare din post. (…) Dar cineva trebuia s-o aprobe, cineva trebuia să fie cerebral la momentul la respectiv”, a spus fostul șef al Poliției Rutiere.

Anterior, la sosirea la DNA, Diniță a afirmat că regulamentul de aplicare a ordonanței de urgență privind circulația pe drumurile publice prevede că „orice ministru poate, la cerere, să fie însoțit de echipaje specializate ale Poliției Rutiere”.

„Există un articol în regulamentul de aplicare a ordonanței de urgență privind circulația pe drumurile publice, care spune la articolul 223 alineatul 3 că orice ministru poate, la cerere, să fie însoțit de echipaje specializate ale Poliției Rutiere. La cerere. (…) În ordinul de misiune nu se spune ‘se deplasează’, se spune ‘locul de plecare și destinația'”, le-a declarat Lucian Diniță jurnaliștilor la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă știe de ce fostul ministru de Interne Gabriel Oprea l-ar fi propus în apărarea sa, Diniță a răspuns: „Nici nu știu dacă dânsul (Gabriel Oprea — n.r.) m-a propus, sincer. (…) Citația este citație, ți se spune ora și locul. Mai departe nu știu să spun despre ce e vorba”.

Tot marți, în același dosar, a fost audiat la DNA și fostul șef al Poliției Române Petre Tobă.

Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu — administratorul firmei General MPM Impex SRL și Adrian Corcodel — șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină au fost puși sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă.

UPDATE 11.57 Fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă, a declarat, la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, după moartea agentului de la poliţia rutieră Bogdan Gigină, că a răspuns la toate întrebările adresate atât de procuror, cât şi de apărători şi că a lămurit „toate aspectele tehnice”. El a mai spus că nu a venit să facă declaraţii în favoarea sau în defavoarea vreuneia dintre părţi. 

„Am fost citat ca martor în dosarul privind accidentul în care a fost implicat Gabriel Oprea. Am răspuns la toate întrebările adresate de procuror, la toate întrebările adresate de către apărători şi cu această ocazie cred că am reusit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost adresate de către procuror şi avocaţi (…) Am jurat că voi spune numai adevărul. Eu nu am venit să fac declaraţii în favoarea sau în defavoarea vreuneia dintre părţi, am venit să prezit situaţia tehnică asa cum a fost”, a spus fostul şef al Poliţiei Române la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat timp de peste două ore.

Întrebat de jurnalişti dacă Gabriel Oprea a abuzat de coloana oficială, Tobă a spus: „Este un răspuns pe care îl va da ancheta”.

La DNA a FOST audiat, în acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă. El a ajuns la DNA în jurul orei 11.00, cu puţin timp înainte de ieşirea lui Tobă de la audieri.

Întrebat de ce ar fi vrut Gabriel Oprea ca el să fie audiat ca martor în acest dosar, Diniţă a spus că nu ştie cine l-a propus ca martor: „Citaţia este citaţie. Se spune ora şi locul, mai departe nu ştiu”.

De asemenea, întrebat dacă ştia că Gabriel Oprea ar fi folosit abuziv coloana oficială, fostul şef al Poliţiei Rutiere a spus că, potrivit legii, orice ministru poate fi însoţit de coloana oficială, la cerere.

Lucian Diniţă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă avea cineva curaj să îl contrazică pe Gabriel Oprea, el răspunzând: „Eu am avut şi nu mi-a mai trebuit”.

La momentul morţii poliţistului, Gabriel Oprea era ministru de Interne şi vicepremier, iar Petre Tobă conducea Poliţia Română.

UPDATE 11.10 Fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a sosit marți la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

La sosire, Lucian Diniță a spus că nu știe motivul pentru care a fost citat, având în vedere că la momentul procedurii tragediei, respectiv octombrie 2016, el nu mai era în funcție.

„Eu nu mai eram în funcție de trei ani, nici în sistemul de poliție rutieră nu mai eram. Nu am fost implicat, nu știu, am văzut la televizor ce s-a întâmplat, ca și dvs”, a spus fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță.

 Petre Tobă a ajuns marţi dimineaţă, în jurul orei 9.30, la sediul instituţiei. Potrivit unor surse judiciare, Tobă este audiat în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Petre Tobă nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA, limitându-se la a-i saluta pe jurnalişti, potrivit News.ro.

a DNA a ajuns şi Lucian Diniţă, fostul şef al Direcţiei Poliţiei Rutiere, pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

Potrivit unor surse judiciare, Tobă a fost citat pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, după moartea agentului de la poliţia rutieră Bogdan Gigină.

La momentul morţii poliţistului, Gabriel Oprea era ministru de Interne şi vicepremier, iar Petre Tobă conducea Poliţia Română.

Săptămâna trecută, în acest dosar a fost audiat fostul procuror general al României Ilie Botoş, care la momentul accidentului era secretar de stat în Ministerul de Interne. El a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii „tehnice”.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin procurorii DNA.

La începutul acestei luni, Oprea a fost audiat la DNA în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, el susţinând, la ieşirea de la audieri, că a spus adevărul şi că este nevinovat.

”Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea.

În acelaşi timp cu Oprea, la sediul central al DNA  s-a aflat şi avocatul familiei Gigină, care a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune.