Petre Tobă, la DNA în dosarul cheltuielilor secrete de la Ministerul de Interne UPDATE

Petre Tobă, fostul ministru de Interne, cercetat penal în dosarul DIPI, a ajuns marţi dimineaţă la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

04 oct. 2016, 05:56
Petre Tobă, la DNA în dosarul cheltuielilor secrete de la Ministerul de Interne UPDATE

UPDATE Petre Tobă a plecat de la DNA după mai puţin de jumătate de oră. El a declarat că procurorii i-au adus la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale pentru favorizarea infractorului.

„M-am prezentat astăzi la DNA, ca de fiecare dată când am fost solicitat, şi mi s-a adus la cunoştinţă că s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declaraţie a actualului ministru. Ce pot să vă spun e că am respectat întru totul prevederile legii şi actualele norme în vigoare”, a declarat fostul ministru de Interne, Petre Tobă, citat de Mediafax.

 

Petre Tobă a spus că va da declaraţii la ieşirea de la DNA.

El este cercetat de procurori în dosarul DIPI, pentru refuzul de a desecretiza documente privind cheltuielile serviciului secret al Ministerului de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş – Ioan Tudorache a emis, luni, ordinele de punere la dispoziţie a fostului ministru Petre Tobă şi a foştilor şefi DIPI, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu.

Decizia MAI a fost luată după ce DNA a comunicat ministerului că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor în dosarul privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. 

Prin ordine ale ministrului afacerilor interne, Ioan-Dragoș Tudorache, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, domnii Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareș Văduva și Horațiu Năbîrjoiu au fost puși la dispoziție„, se arată într-un comunicat al MAI transmis, luni.

Pe 9 septembrie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.

La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzaţiilor în dosarul respectiv.

În respectiva cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane — șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Citeşte şi: Petre Tobă, pus la dispoziţie după ce DNA a pus în mişcare acţiunea penală