Phenianul face concesii: Câte O SUTĂ de persoane despărţite în Războiul Coreei se vor reuni în August, în Coreea de Nord

Câte 100 de persoane despărţite de Războiul Coreei se întâlnesc de la 20 la 26 august la Mont Kumgang, în Coreea de Nord, convin Phenianul şi Seulul.

RomaniaTV.net
22 iun. 2018, 20:23
Phenianul face concesii: Câte O SUTĂ de persoane despărţite în Războiul Coreei se vor reuni în August, în Coreea de Nord

Phenianul şi Seulul au convenit vineri să reia, în august, reuniunile familiilor despărţite de Războiul Coreei, primele întâlniri de acest fel din 2015, potrivit unui comunicat intercoreean publicat de Ministerul sud-coreean al Unificării, relatează AFP.

Întâlnirile vor avea loc de la 20 la 26 august, la Mont Kumgang, în Coreea de Nord, potrivit comunicatului publicat la finalul unei reuniuni a Crucilor Roşii din cele două ţări, în staţiunea montană nord-coreeană Mont Kumgang – o ultimă ilustrare, dintr-o serie, a destinderii în peninsulă.

Milioane de persoane au fost despărţite, în urmă cu 70 de ani, de Războiul Coreei (1950-1953), care a pecetluit împărţirea peninsulei. Cele mai multe dintre ele au murit fără să fi aflat veşti sau să-şi fi revăzut rudele aflate de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, înschisă oricăror comunicări ale populaţiei. Reluarea acestor reuniuni de familii face parte din acordurile încheiate la summitul din aprilie între preşedinţii nord-coreean Kim Jong Un şi sud-coreean Moon Jae-in. ”O sută de participanţi vor fi selectaţi de fiecare parte”, se arată în comunicatul comun intercoreean.

Reprezentanţi sud-coreeni urmează să înceapă încă de săptămâna viitoare inspecţii în staţiunea Mont Kumgang, locul prevăzut al întâlnirilor, potrivit aceleiaşi surse. Listele finale de participanţi urmează să fie schimbate între cele două părţi până la 4 august.

”Să facem din această reuniune un succes, organizând-o din punct de vedere umanitar”, a declarat la începutul negocierilor de vineri Park Kyung-seo, şeful delegaţiei sud-coreene, potrivit declaraţiilor sale transmise de televiziunea sud-coreeană. ”Faptul că Nordul şi Sudul se reunesc în cadrul primelor lor discuţii la nivelul Crucii Roşii în celebrul nostru Mont Kumgang este semnificativ în sine”, i-a răspuns Pak Yong Il, şeful delegaţiei nord-coreene.

Citeşte şi Acordul de pe Insula Sentosa din Singapore între Washington şi Phenian va rămâne în istorie

Doar 57.000 de persoane înregistrate la Crucea Roşie sud-coreeană cu scopul de a-şi vedea rudele care mai sunt în viaţă. Cele mai multe sunt în vârstă de peste 70 de ani.

Pentru fericiţii aleşi, aceste reuniuni sunt adesea sinonime cu emoţii foarte puternice. Ei au la dispoziţie doar trei zile pentru a acoperi o absenţă de câteva decenii, iar evenimentul se încheie printr-o nouă despărţire, cel mai probabil definitivă. În urma unor întâlniri sporadice, politica reîntâlnirilor a demarat cu adevărat în 2000, în urma unui summit intercoreean istoric. Iniţial, ele au avut loc anual, însă ulterior au devenit foarte rare, din cauza tensiunilor din peninsulă. Phenianul a folosit aceste întâlniri ca monedă de schimb politic, refuzând termene regulate sau anulându-le în ultimul moment.