Phenianul înspăimântă lumea. Coreea de Nord a lansat rachete balistice

Coreea de Nord a lansat marți dimineață două proiectile despre care se crede că erau rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, au anunțat autoritățile militare de la Seul, citate de agenția de știri Yonhap.

06 aug. 2019, 05:31
Phenianul înspăimântă lumea. Coreea de Nord a lansat rachete balistice

Proiectilele, care au fost lansate marți dimineață din provincia Hwanghae de Sud, aflată în sud-vestul Coreei de Nord, au zburat pe o distanță de aproximativ 450 de kilometri înainte de a se prăbuși în Marea de Est (Marea Japoniei, n.red.), a anunțat Statul Major Interarme al forțelor armate sud-coreene.

Rachetele au atins o altitudine de până la aproximativ 37 kilometri, iar viteza maximă a fost în jurul Mach 6,9 (circa 8200 km/h), potrivit stiripesurse.ro.

„Autoritățile de informații din Coreea de Sud și SUA cred că aceste rachete cu rază scurtă de acțiune prezintă caracteristici similare de zbor cu rachetele balistice testate de Coreea de Nord pe 25 iulie”, a explicat Statul Major Interarme, precizând că o analiză este în curs de desfășurare pentru a stabili cu exactitate tipul proiectilelor.

Citeşte şi Putin ameninţă SUA: Rusia va începe să producă rachete nucleare dacă va fi constrânsă

Autoritățile de la Seul și Washington cred că regimul de la Phenian a testat în ultimele săptămâni un nou tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, o versiune a rachetelor Iskander produse de Rusia. Coreea de Nord însă susține că a testat săptămâna trecută un „nou sistem lansator multiplu de rachete ghidate de calibru mare”, potrivit news.ro.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice de orice tip. Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni mai multe teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în contextul impasului în negocierile cu Statele Unite.

Rachetele au zburat cu o viteză de cel puţin 6,9 Mach, pe o distanţă de 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 37 de kilometri şi au căzut de cealaltă parte a peninsulei, în Marea de Est, cunoscută de asemenea sub numele de Marea Japoniei, potrivit JCS. Această distanţă se află în intervalul mediu al distanţei parcurse de celelalte proiectile trase de 12 zile, informează news.ro.

Seulul a prezentat cele mai multe dintre aceste proiectile drept rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în timp ce Phenianul a vorbit despre un ”sistem de lansare multiplă de rachete ghidate de calibru mare”. Consiliul de Securitate al ONU interzice Coreei de Nord să testeze rachete.

În pofida multor ameninţări din partea Phenianului, Seulul şi Washingtonul şi-au început luni exerciţiile militare anuale – în principal simulări pe computer care vizează să testeze capacitatea Sudului de a prelua controlul în operaţiuni în caz de război.

Toate exerciţiile comune între Seul şi Washington sunt ”exerciţii războinice agresive care simulează un atac-surpriză şi preventiv al RPDC”, a denunţat un purtător de cuvânt.

După ani de amplificare a tensiunilor, peninsula a fost în 2018 teatrul unei ramercabile destinderi, care a condus la trei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.La Singapore, în iunie 2018, cei doi au semnat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”, potrivit news.ro.

Al doilea lor summit, în februarie, la  Hanoi (Vietnam), a fost scurtat din cauza unor dezacorduri profunde pe tema unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care Phenianul trebuia să le ia în schimb. Însă, în întâlnirea lor surpriză, în iunie, în DMZ, cei doi au convenit să reia dialogul. Cu toate acestea, discuţiile de lucru nu au început încă.

Experţii cred că intensificarea activităţilor militare în peninsulă ar putea să amâne negocierile cu câteva luni.