Pilotul Nadia Savcenko a fost eliberată din închisoare. Putin a semnat un decret de amnistiere

Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia pentru presupusă complicitate la moartea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată miercuri și este așteptată să sosească în cursul după-amiezii la Kiev, au declarat pentru AFP mai multe surse apropiate președinției ucrainene.

25 mai 2016, 14:17
Pilotul Nadia Savcenko a fost eliberată din închisoare. Putin a semnat un decret de amnistiere

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat miercuri un decret pentru amnistierea Nadiei Savcenko, informează agențiile de presă TASS și Unian.

O sursă a indicat AFP că avionul în care se află aceasta urmează să aterizeze după-amiază în capitala ucraineană. Alte două surse au indicat că Nadia Savcenko (35 de ani) va fi decorată de președintele Petro Poroșenko. Președinția ucraineană a anunțat că o ceremonie este preconizată pentru ora locală 15:15 (12:15GMT), fără alte precizări.

Savcenko a fost eliberată la schimb cu doi militari ruși — Evgheni Erofeev și Aleksandr Aleksandrov—, condamnați la 14 ani de închisoare în Ucraina, fiind declarați vinovați de ‘război de agresiune’ împotriva Ucrainei și de ‘atentat terorist’ pentru că au luptat alături de rebelii proruși împotriva armatei ucrainene în estul separatist, au anunțat anterior agențiile de presă Unian și UNN, informează Agerpres.

Potrivit acestora, președintele Poroșenko a trimis în noaptea de marți spre miercuri avionul prezidențial la Rostov pe Don, un oraș din Rusia situat la frontiera cu Ucraina, pentru a o aduce acasă pe Nadia Savcenko.

Reacţii internaţionale

Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat, miercuri, ‘bucuros și ușurat’ după eliberarea femeii-pilot ucrainene Nadia Savcenko, care s-a aflat timp de aproape doi ani în detenție în Rusia și a fost schimbată de autoritățile ruse contra a doi militari ruși, informează AFP.

‘Aceasta este o veste bună, pentru realizarea căreia noi am lucrat multă vreme și pe care a trebuit să o așteptăm mult timp’, a spus Steinmeier, președintele în exercițiu al Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), în timp ce un avion al președinției ucrainene a adus-o pe Savcenko, miercuri la începutul după-amiezii, la Kiev, potrivit Agerpres.

Germania i-a cerut Federației Ruse, la începutul lui martie, să o elibereze ‘imediat’ și ‘din rațiuni umanitare’ pe femeia-pilot ucraineană, condamnată la 22 de ani închisoare pentru uciderea, potrivit justiției ruse, a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei și aflată la acea dată într-o grevă a foamei și a setei.