Pintea: Intenţionăm să colaborăm cu autorităţile de la Chişinău pentru achiziţia de medicamente, în special destinate bolilor rare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, la o întâlnire avută la sediul ministerului, cu omologul său din Republica Moldova, Silvia Radu, că se doreşte o colaborare cu autorităţile de la Chişinău pentru achiziţia de medicamente, în special pentru cele destinate bolilor rare, "care, solicitate în cantităţi foarte mici, nu reprezintă interes pentru producători în a le aduce în ţară, iar preţurile de achiziţie sunt foarte mari".

22 oct. 2018, 15:15
Pintea: Intenţionăm să colaborăm cu autorităţile de la Chişinău pentru achiziţia de medicamente, în special destinate bolilor rare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit, luni, vizita ministrului Sănătăţii din Republica Moldova, Silvia Radu, se arată într-un comunicat al MS.

Sorina Pintea şi-a exprimat sprijinul, în cadrul întrevederii care a avut loc la Ministerul Sănătăţii, faţă de acţiunile pe care noul ministru al Sănătăţii din Republica Moldova doreşte să le implementeze. În acest sens, va fi elaborat un plan de acţiuni pentru perioada 2018-2020, care va prevedea continuarea colaborării în domeniul sănătăţii între cele două state.

Potrivit MS, au fost stabilite principalele domenii de colaborare şi înfiinţarea unui grup de lucru comun care să stabilească planul de acţiuni pentru perioada următoare.

„Mă bucur foarte mult că doamna ministru doreşte să folosească expertiza noastră în realizarea reformei în domeniul sănătăţii în Republica Moldova. Vom oferi tot sprijinul necesar pe proiectele pe care le va propune grupul de lucru, inclusiv pe patologiile pe care se doreşte sprijin. Intenţionăm să colaborăm cu autorităţile de la Chişinău pentru achiziţia de medicamente, în special pentru cele destinate bolilor rare, care, solicitate în cantităţi foarte mici, nu reprezintă interes pentru producători în a le aduce în ţară, iar preţurile de achiziţie sunt foarte mari. Avem multe alte puncte comune în care colaborarea va fi benefică pentru ambele ţări”, a declarat Sorina Pintea.

Alte direcţii de colaborare stabilite vizează sprijinul pe care Ministerul Sănătăţii din România îl va oferi pentru continuarea reformei spitalelor, digitalizarea sistemului sanitar din Republica Moldova, dar şi o dezvoltare a colaborării dintre cele două state în domeniul transplantului de organe.