Pippidi, privind infecţiile din spitale: Vom merge în instanţă pentru a obţine desecretizarea informărilor SRI

Alina Mungiu Pippidi a declarat că în cazul în care autorităţile refuză să desecretizeze informările SRI privind infecţiile din spitale, aceste informaţii ar putea fi declasificate de un judecător de tribunal. De asemenea, preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi, crede că preşedintele Klaus Iohannis este "prins în ofsaid" datorită faptului că este complet dezinformat. 

25 mai 2016, 09:09
Pippidi, privind infecţiile din spitale: Vom merge în instanţă pentru a obţine desecretizarea informărilor SRI

Preşedintele SAR consideră că informaţiile privind sănătatea publică nu pot fi clasificate:

O informaţie de genul compoziţiei unor dezinfectanţi, care contribuie la sănătatea publică nu poate conform legii din România… există legea 182 din anul 2002, care prin articolul 24 alineatul 5 spune foarte clar că nu poţi lucrurile care sunt de interes public să le clasifici” , a spus Pippidi pentru rfi.ro. 

Alina Mungiu Pippidi precizează că SAR ar putea merge în justiţie: „Noi am adresat trei cereri: către SRI direct, către CSAT, deci către preşedintele Iohannis, care este şeful CSAT şi către Comisia de control al SRI din Parlament, cerându-i să declasifice toate aceste informaţii. Dacă răspunsul este negativ, există calea asigurată de această lege, prin care o să mergem în instanţe şi atunci o să declasifice aceste informaţii un judecător de tribunal”.

Desecretizarea informărilor SRI cu privire la Hexi Pharma de către CSAT ar crea un precedent periculos, a declarat luni preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop. „Dacă se ia decizia ca o anumită informare a SRI să fie desecretizată pe un astfel de subiect, s-ar putea ca cineva peste două luni să ceară o desecretizare şi pentru o chestiune de terorism, de spionaj sau altceva”, spunea parlamentarul PSD.

Alina Mungiu Pippidi critică poziţia lui Georgian Pop: „Domnul Pop nu face decât să se descalifice şi să arate cât este de nepregătit pentru poziţia pe care o ocupă. Chestiunile de terorism sau de spionaj nu au absolut nici o legătură cu informaţia de interes public. Practic, ce încearcă să spună el este că nu poţi să le spui oamenilor că un produs e otrăvit, că mai bine să-l bea, pentru că a doua zi precedentul va fi folosit pentru o cu totul altă categorie de informaţii (…). După o asemenea declaraţie, în primul rând pentru antepronunţarea lui, domnul Pop ar trebui să-şi dea demisia, să se ducă acasă şi să căutăm un alt om competent, să controleze în sfârşit ce se întâmplă acolo„.

Întrebată cum i s-a părut poziţia preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa desecretizării informărilor SRI, ea a răspuns: „Preşedintele mi s-a părut complet dezinformat, fără a înţelege exact ce este informaţie de interes public şi ce este informaţie clasificată. Nu e prima oară când preşedintele este prins în ofsaid pe subiecte relativ simple. În acest moment, ar fi bine ca preşedintele să încerce să mai recupereze ceva din credibilitatea lui şi ca şef al CSAT să fie cel care acţionează primul şi face transparente aceste documente, fără să se ascundă, cum a părut că face la conferinţa de presă, în spatele serviciilor secrete”, a declarat Alina Mungiu Pippidi.