Pistă de biciclişti de 4,7 milioane euro între România şi Ungaria

Un proiect european de 4,7 milioane euro, ce vizează construirea unei piste de biciclişti între două localităţi din judeţul Satu Mare şi judeţul Szabolcs Szatmar Bereg din Ungaria, pe malul râului Tur, a fost lansat joi în localitatea maghiară Kisar.

RomaniaTV.net
18 iul. 2013, 17:18
Pistă de biciclişti de 4,7 milioane euro între România şi Ungaria

La lansarea proiectului „Pe două roţi între Turulung şi Magosliget” au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Szatmar-Szabolcs-Bereg, Kovács Sándor.

Proiectul este finanţat prin programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi prevede construcţia unei piste de biciclişti în lungime de 36 km începând de la Turulung şi până la localitatea Kishódos, după care se va racorda la Magosliget de pista pentru ciclişti existentă de-a lungul Tisei.

Potrivit Agerpres, proiectul se derulează în parteneriat între Consiliul Judeţean Satu Mare – partener lider, Direcţia Apelor Tisa Superioară (HUN), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare şi Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa din Cluj.

Preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că proiectele privind construcţia de piste de biciclete sunt prioritare atât pentru partea română, dar şi pentru cea maghiară, fiind punţi de legătură între cele două ţări.

„Legătura ce se va realiza prin acest proiect va contribui la dezvoltarea turismului ecologic în zonă, iar prin amenajarea coronamentului digurilor de apărare împotriva inundaţiilor se va contribui şi la creşterea capacităţii de apărare a acestora. Stabilirea unor relaţii turistice transfrontaliere şi racordarea teritoriului judeţului Satu Mare la reţeaua europeană de piste pentru ciclişti EuroVelo sunt rezultatele pe care sperăm să le obţinem prin construirea acestei piste de biciclete”, a afirmat Ştef.

În cadrul proiectului se va realiza şi un sistem de e-ghidaj multilingv accesibil de pe smartphone-uri şi tablete şi o hartă turistică pentru întreaga zonă atinsă de investiţie.

Bugetul total al proiectului este de 4.692.009 euro, din care 3.987.364 euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 312.020 euro este cofinanţarea naţională din partea Guvernului României, 344.749 euro cofinanţare naţională din partea Guvernului Ungariei, 45.383 euro contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Satu Mare, 992 euro contribuţia Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare şi 1500 euro contribuţia Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.