Plângere penală împotriva Patriarhului Daniel pentru că promovează ura şi violenţa prin intermediul Bibliei

Reprezentantul unei asociaţii, Neamul Românesc, a depus o plângere penală împotriva Patriarhului Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod. Bărbatul îi acuză pe clerici, în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, că incită la ură, xenofobie şi rasism, prin intermediul textelor din Biblie. 

RomaniaTV.net
16 sept. 2018, 07:43
Plângere penală împotriva Patriarhului Daniel pentru că promovează ura şi violenţa prin intermediul Bibliei

Autorul plângerii este Vasilică Militaru, reprezentantul Asociaţiei Neamul Românesc. El a declarat că nu îşi doreşte altceva decât să fie aplicată legea: „Nu este vorba despre nemulţumirea mea, este vorba despre aplicarea legii în România. Atât timp cât legea a stabilit în mod clar şi explicit interzicerea şi condamnarea promovării în public a ideilor rasiste şi xenofobe, precum şi violenţa pe motive etnice şi rasiale sau religioase, descoperim texte biblice care conţin asemenea idei în care se prezintă explicit crime săvârşite de către sfinţi, proroci, respectiv Moise şi Ilie. (…) Aceştia sunt proslăviţi în mod special de Biserica Ortodoxă Română prin rugăciuni speciale şi sărbătorirea lor”, a declarat Vasilică Militaru, potrivit Mediafax.

Autorul este nemulţumit de faptul că Patriarhul Daniel îi promovează şi elogiază pe nişte „sfinţi criminali”, inclusiv pe Sfântul Ilie, „un criminal care a omorât prin înjunghiere 450 de oameni”.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cataloghează plângerea drept o „aberaţie”.

„Acest domn care nu este nici teolog autentic şi nici preot, este un inginer care se recomandă că a studiat teologia, se ceartă cu Sfânta Scriptură, se ceartă cu Biblia şi cu cărţile din Vechiul Testament, cu profeţii biblici, pe care îi acuză la incitare la violenţă. (..) Îl acuză pe Patriarhul Daniel şi pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române că fac trimitere, din când în când, ca orice teolog creştin, la cărţile din Vechiul Testament şi la exemplele din Biblie, pe care le consideră nepotrivite şi pline de mesaje violente. Acesta spune că inclusiv în manualele de religie s-ar fi strecurat uneori asemenea texte. Dumnealui are o problemă de înţelegere a realităţii şi nu poate discuta despre Sfânta Scriptură care este cartea fundamentală atât pentru catolicism, cât şi pentru tot creştinismul universal. Eu nu iau în serios o asemenea plângere şi nici un judecător evident nu va da curs unei plângeri care îi priveşte pe profeţii Vechiului Testament,” a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.