Plenul Camerei a adoptat modificările Regulamentului, care permit PSD să îl schimbe pe Valeriu Zgonea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre de modificare şi completare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, care va permite grupului parlamentar PSD să îl schimbe pe Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al acestui for.

08 iun. 2016, 11:47
Plenul Camerei a adoptat modificările Regulamentului, care permit PSD să îl schimbe pe Valeriu Zgonea

Proiectul a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, un vot împotrvită şi 88 de abţineri. Liberalii au anunţat că se vor abţine la acest proiect.

Şedinţa de plen a fost condusă de vicepreşedintele social-democrat Florin Iordache, după ce Valeriu Zgonea a anunţat de la tribuna Parlamentului că modificarea Regulamentului este ilegală.

Proiectul de hotărâre va fi trimis la Monitorul Oficial pentru a fi publicat. După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, grupul parlamentar PSD va începe demersurile pentru revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, arată News.

Citeşte şI: Zgonea: Dacă a lupta pentru respectarea legii înseamnă a te ţine de scaun, atunci să mă judecaţi după valorile voastre

Potrivit modificărilor din Regulament, social-democraţii vor avea la dispoziţie două variante pe care le vor putea invoca în cererea de revocare: retragerea sprijinului politic sau propunerea de revocare din partea grupului care l-a propus iniţial. În ambele cazuri, însă, plenul Camerei Deputaţilor trebuie să dea un vot şi abia din acel moment Valeriu Zgonea pierde definitiv funcţia de preşedinte al Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a înaintat, miercuri, către Biroul Permanent al forului, un document de 9 pagini în care argumentează că modificarea Regulamentului pentru revocarea sa din funcţie este „ilegală” pentru că s-a făcut fără a fi respectaţi paşii procedurali şi această hotărâre trebuie rediscutată în comisii.

Citeşte şi: Ponta: Zgonea să se oprească din situaţia penibilă. Eu trebuia să fug cu scaunul de la Palatul Victoria?

Valeriu Zgonea a cerut conducerii Camerei Deputaţilor scoaterea de pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a Proiectului de Hotărâre prin care a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, „având în vedere că acesta a fost adoptat cu încălcarea prevederilor constituţionale, legale şi regulamentare în vedere”. Zgonea a cerut şi scoaterea de pe ordinea de zi a plenului acest proiect şi retrimiterea lui la Comisia pentru Regulament.

Şedinţa de miercuri a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a fost suspendată pentru că membrii săi nu au căzut de acord asupra ordinii de zi pe care era şi punctul privind modificarea Regulamentului referitoare la procedura de schimbare a preşedintelui Camerei astfel încât şedinţa de plen a început cu ordinea de zi pe care deputaţii au stabilit-o înainte să plece în campanie electorală.

Citeşte şi: Zgonea îl atacă dur pe Tăriceanu: Are o abordare arogantă, de tip vătaf

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a refuzat să pună pe ordinea de zi a Biroului Permanent proiectul de hotărâre care viza modificarea Regulamentului întrucât nu avea iniţiator. Confruntaţi cu acest refuz, membrii PSD din Birou şi cei din partidele aliate, UNPR şi ALDE nu au acceptat o ordine de zi fără proiectul lor astfel că şedinţa BP a fost suspendată.

Ulterior, proiectul de Hotărâre a Camerei Deputaţilor privind modificarea Regulamentului în ceea ce priveşte procedura de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei a fost introdus în plen pe ordinea de zi, la cererea grupului parlamentar PSD.

Proiectul de hotărâre a fost pus pe punctul trei al ordinii de zi, care a fost aprobată de plen cu 111 voturi ”pentru” şi un singur vot împotrivă.