Ploi torenţiale în Balcani şi Europa Centrală soldate cu cel puţin şase morţi VIDEO

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi două au fost date dispărute vineri din cauza inundaţiilor provocate de un ciclon şi de ploile torenţiale care au lovit Balcanii şi Europa Centrală, informează DPA.

16 mai 2014, 16:26
Ploi torenţiale în Balcani şi Europa Centrală soldate cu cel puţin şase morţi VIDEO

Ţările cele mai afectate sunt Serbia şi Bosnia, unde a fost decretată stare de alertă. În Serbia, autorităţile au făcut apel la ajutor din partea Rusiei şi a Uniunii Europene, care au anunţat că au trimis echipe de salvare şi echipamente.

Inundaţii masive au lovit de asemenea Bosnia, unde o persoană s-a înecat la Bijeljina, în nord-estul ţării.

RUPERE DE NORI în ţară: Oamenii sunt disperaţi din cauza INUNDAŢIILOR

Serbia se află în centrul unui ciclon care se deplasează lent şi care a adus precipitaţii abundente şi o scădere bruscă a temperaturilor începând de marţi noaptea.

Inundaţiile şi rafalele de vânt puternice produse de acelaşi ciclon au lovit şi Slovacia, unde un bărbat în vârstă s-a înecat.

La vest, în Slovenia şi Croaţia, a fost emisă o alertă din cauza vânturilor foarte puternice şi, la est, în Bulgaria, o femeie a fost dată dispărută joi în urma inundaţiilor.

În centrul furtunii din Serbia, cantităţile de apă au depăşit la Belgrad 120 de litri pe metru pătrat, au informat serviciile de meteorologie. 

COD PORTOCALIU şi GALBEN de inundaţii. Depăşiri ale cotelor de apărare pe DUNĂRE. Harta zonelor vizate

După ce Serbia a solicitat ajutor, Moscova a trimis un avion cu echipe de salvare formate din 70 de oameni, a informat presa locală.

Comisia Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, iar la câteva ore după apelul Belgradului, Germania şi Bulgaria au trimis pompe de mare capacitate, bărci de salvare şi experţi în Serbia.

Austria şi Slovenia au trimis de asemenea pompe în Serbia, în timp ce Austria şi Luxemburg au trimis bărci de salvare în Bosnia, urmând ca aici să ajungă şi două elicoptere şi bărci de salvare din partea Sloveniei.

Cea mai mare cantitate de apă a căzut în Serbia şi în unele părţi din Bosnia. Ploile au început să se reducă vineri dimineaţa şi este de aşteptat să se oprească sâmbătă.