PLOILE au făcut PRĂPĂD în Caraş-Severin. Peste o sută de curţi, grădini şi case au fost inundate

Aproape o sută de curţi şi grădini au fost inundate, joi, în judeţul Caraş-Severin din cauza precipitaţiilor căzute sau a scurgerilor de pe versanţi. Totodată, au fost semnalate probleme şi la 11 locuinţe, zece beciuri şi câteva fântâni.

31 iul. 2014, 15:51
PLOILE au făcut PRĂPĂD în Caraş-Severin. Peste o sută de curţi, grădini şi case au fost inundate

Până în prezent, s-au înregistrat depăşiri ale mai multor cote: cea de pericol, cu 92 cm, pe Ciornovăţ, la Comorâşte, iar cotele de inundaţie au fost depăşite pe Fizeş, la Tirol, cu 50 cm, pe Gârlişte, apoi pe pârâul Dognecea, la Secăşeni, cu 70 cm, şi pe Jitin, cu 14 cm, scrie Agerpres.

„Precipitaţiile căzute, de 35-40 litri pe metru pătrat ne-au creat probleme, în special în satul Fizeş, unde s-au format viituri. Pe drumul judeţean, tot aici, s-au format ochiuri mari de apă, din cauza lipsei şanţurilor, a rigolelor. În comuna Berzovia am fost nevoiţi să intervenim cu reprezentanţii Serviciului pentru situaţii de urgenţă, pentru că toate canalele sunt pline, iar Bârzava nu mai poate prelua apa şi două case sunt inundate. De asemenea, în satul Gherteniş, o casă a fost inundată, pentru că tubul de sub şoseaua naţională nu mai preia apa”, a declarat primarul comunei Berzovia, Aurel Luca.

Citeşte şi În Olt a început deja reparaţia drumurilor din localităţile afectate de inundaţii

Tot la Berzovia, se acţionează, preventiv, pentru supraînălţarea unui mal, cu saci de nisip.

Multe dintre problemele înregistrate au fost rezolvate de către Serviciile locale pentru situaţii de urgenţă, în unele cazuri fiind sprijiniţi şi de către pompierii militari.

„Pompierii militari au acţionat în toate localităţile în care li s-a solicitat ajutorul. De asemenea, în sprijinul pompierilor cărăşeni au fost dislocate forţe şi mijloace de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, care acţionează ori de câte ori este nevoie. Situaţia este în continuare alarmantă, pentru că avertizarea de tip Cod roşu este încă în vigoare. Dacă este cazul, primarii vor trece la evacuarea persoanelor aflate în pericol”, a afirmat Anca Balint, purtător de cuvânt al ISU „Semenic” al judeţului Caraş-Severin.

Situaţia este monitorizată, în continuare, atât de Comitetele locale pentru Situaţii de urgenţă, cât şi de Comitetul judeţean. Judeţul Caraş-Severin se află sub incidenţa unui Cod hidrologic roşu, valabil până vineri dimineaţa la ora 6.00.

Citeşte şi AJUTOARE de la Guvern pentru sinistraţi. Executivul acordă 50 MIL. LEI pentru judeţele afectate de inundaţii