PMB a informat Avocatul Poporului că va aloca bani în avans pentru a evita pericolul reducerii alimentării cu gaz metan

Primăria Capitalei a anunțat că vor fi prevăzute, în bugetul municipalității pentru 2017, sumele corespunzătoare pentru evitarea pericolului reducerii sau sistării alimentării cu gaz metan a centralelor electrice de termoficare, a informat Avocatul Poporului, vineri, printr-un comunicat de presă. 

10 feb. 2017, 12:09
PMB a informat Avocatul Poporului că va aloca bani în avans pentru a evita pericolul reducerii alimentării cu gaz metan

„Primăria Municipiului București a comunicat Avocatului Poporului că au fost aprobate patru convenții de plată anticipată a gazului metan necesar producerii energiei termice direct furnizorilor, pe baza estimărilor efectuate de RADET și cei trei producători de energie termică în cogenerare. Totodată, Municipalitatea Capitalei a informat asupra faptului că a respectat termenele de plată asumate, conform convențiilor mai sus indicate, aferente consumului de gaz metan pentru energia termică furnizată populației în lunile octombrie — decembrie 2016, precum și diferența de preț până la finele lunii octombrie. PMB a precizat că pentru asigurarea fondurilor necesare plății diferenței de preț pentru energia termică furnizată populației în anul 2017, aceasta va introduce în proiectul de buget aferent anului 2017 sumele corespunzătoare, pentru a nu mai exista pericolul reducerii sau sistării alimentării cu gaz metan a centralelor electrice de termoficare, pentru neplată”, precizează Avocatul Poporului. 

Primăria Capitalei a mai comunicat că, prin dispoziția primarului general, la nivel de municipalitate, s-a organizat un grup de lucru pentru accesarea fondurilor europene în vederea realizării investiției „Reabilitarea termică a sistemului de termoficare al municipiului București”.

Conform comunicatului, răspunsul PMB vine după sesizarea din oficiu, ancheta și monitorizarea efectuate de Avocatul Poporului pe tot parcursul anului 2016. Demersurile Avocatului Poporului au fost inițiate după ce conducerea RADET a comunicat că urma să sisteze, începând cu data de 15 noiembrie 2015, apa caldă și căldura în municipiul București, în condițiile în care SNGN Romgaz SA urma să oprească furnizarea gazului către Electrocentrale București (ELCEN), care se afla în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

„În condițiile în care Tribunalul București a decis ca RADET să intre în insolvență pentru o perioadă de un an, perioadă ce se poate prelungi cu încă un an, dacă administratorul judiciar constată că este necesar acest lucru, conform încheierii de ședință din data 5 octombrie 2016 pronunțată de Tribunalului București secția a VII a Civilă, Avocatul Poporului a decis să continue monitorizarea dosarului până la soluționarea definitivă a cauzei comerciale”, a mai precizat sursa citată.