PMB: Planul urbanistic general trebuie corelat cu o nouă lege a Capitalei

Primarul General, Gabriela Firea, a avut miercuri o intalnire de lucru cu reprezentanti ai Directiilor de Urbanism si Patrimoniu din cadrul PMB si cu cei ai asocierii de experti care lucreaza la intocmirea Planului Urbanistic General al Bucurestiului (PUG), document strategic pentru dezvoltarea orasului.

24 aug. 2016, 13:20
PMB: Planul urbanistic general trebuie corelat cu o nouă lege a Capitalei

In cadrul intrevederii s-a facut o analiza a etapelor de realizare a proiectului, atat din punct de vedere tehnic cat si financiar si au fost discutate principalele probleme care au aparut in procesul de derulare a contractului, unul dintre motivele pentru care acest proiect a stagnat fiind lipsa de comunicare intre departamentele si institutiile care trebuiau sa ofere date necesare intocmirii PUG (harti utilitati, regim juridic terenuri, spatii verzi etc.)

„E necesar să menţinem un ritm de lucru susţinut, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia unor amânări ale acestui proiect, vital pentru Bucureşti. Am început deja demersurile pentru ca instituţiile cu care colaborăm pe acest proiect să ne furnizeze informaţii cât mai rapid, în acest sens fiind în curs de elaborare un protocol cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliara, pentru ca municipalitatea să poată avea o bază de date actualizată, cu toate proprietăţile publice şi private din Bucureşti. Planul Urbanistic General presupune o reglementare urbanistică unitară a oraşului şi creează premisele unei dezvoltări armonioase, sitenabile şi eficiente a Bucureştiului”, a declarat Gabriela Firea.

Totodata, in cadrul intrevederii, reprezentantul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, arhitectul Tiberiu Florescu, a declarat ca PUG-ul, odata finalizat, poate fi cu adevarat operational, doar daca va exista o noua lege a Capitalei, initiativa pe care Gabriela Firea a avut-o de altfel, in calitatea sa de senator.

Primarul Capitalei a explicat ca santierele si lucrarile de infrastructura din Capitala nu sunt corelate, din cauza faptului ca exista sapte bugete si sapte unitati de decizie administrativa in Bucuresti.

O noua Lege a Capitalei ar putea reglementa toate domeniile, transporturi, sanatate, salubritate etc. In acest context, s-a stabilit crearea unui grup de lucru care sa lucreze la elaborarea unui nou proiect de Lege a Capitalei, Universitatea Ion Mincu oferind expertiza necesara in acest sens.

Contractul de realizare a PUG-ului este atribuit unei Asocieri de sase firme, a carui lider este Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Valoarea totala a contractului este de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni de la data emiterii primei note de comanda, la care se adauga perioada de garantie si asistenta tehnica de 12 luni de la data semnarii procesului verbal de receptie finala.

Contractul prevede parcurgerea următoarelor etape:

  • Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare și stadiul actual al dezvoltării urbane – 4 luni;
  • Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni;
  • Etapa 3: întocmirea documentațiilor specifice obținerii avizelor necesare aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului București și a Regulamentului Local de Urbanism de către Consiliul General al Municipiului București și obținerea acestor avize – 4 luni;

Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraș, reglementează organizarea rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor și protejarea monumentelor istorice.