PMB va desemna un alt câştigător în concursul pentru un logo al Capitalei. Prima variantă, copie după logo-ul Taipei

Primăria Capitalei a luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou în cadrul concursului pentru stabilirea unui logo al Bucureștiului, având în vedere asemănarea foarte mare dintre aceasta și unul dintre logo-urile orașului Taipei.

04 mai 2017, 06:00
PMB va desemna un alt câştigător în concursul pentru un logo al Capitalei. Prima variantă, copie după logo-ul Taipei

„În urma semnalelor publice privind asemănarea foarte mare dintre logo-ul declarat câștigător al concursului organizat de Primăria Capitalei și unul dintre logo-urile orașului Taipei, organizatorii au luat decizia descalificării lucrării prezentate de Narcis Teodor Lupou. Facem precizarea că toți participanții la concurs au declarat pe propria răspundere că lucrările prezentate sunt originale”, a anunțat joi PMB, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit municipalității, juriul va desemna în perioada imediat următoare un alt câștigător, variantă prevăzută de regulamentul concursului.

„Regretăm situația creată și, chiar în varianta foarte probabilă că nu este vorba de un plagiat, Bucureștiul nu poate avea un logo reprezentativ atât de asemănător cu al altui oraș. La finalul concursului, vom publica toate lucrările înscrise în concurs și validate de secretariatul tehnic”, a menționat sursa citată.

Citeşte şi: Noul logo al oraşului Bucureşti, creat de un timişorean

Purtătorul de cuvânt al grupului liberal din Consiliul General al Municipiului București, Ciprian Ciucu, i-a solicitat primarului general, Gabriela Firea, să nu valideze concursul pentru stabilirea unui logo al Capitalei, motivând că lucrarea ar fi un plagiat.

„Îi solicit Gabrielei Firea să nu valideze concursul pentru sigla Bucureștiului, al cărui câștigător a fost desemnat Narcis Teodor Lupou, lucrarea acestuia fiind un evident plagiat. Ar fi rușinos pentru București să aibă un logo furat, creația altui artist, însușită cu nerușinare de Narcis Teodor Lupou”, a scris Ciucu pe Facebook.

Într-o postare anterioară, Ciucu atașase și imaginea unui logo folosit de orașul Taipei, constând dintr-o floare cu patru petale, fiecare dintre aceste petale reprezentând o inimă stilizată, redată în culorile roșu, galben, verde sau albastru. Această floare simbolică are de asemenea o tulpină, element care nu se regăsește în sigla desemnată drept câștigătoare a concursului organizat de Primăria Capitalei.

„În cazul în care concursul va merge mai departe, îmi permit să recomand juriului să selecteze o siglă care să aibă, totuși, ceva în comun cu Bucureștiul, să fie oarecum… reprezentativă. Dacă în concurs nu s-au înscris lucrări care să merite să reprezinte sigla noastră, le recomand să-l reia. P.S. Dragi artiști, nu-i nevoie, dar chiar nu-i nevoie să insistați pe motive populare, chiar dacă, credeți voi, vă creșteți șansele de reușită. Nu gusturile primarului contează, ci viziunea voastră”, a mai scris Ciucu, vicepreședinte al PNL București.

Primăria Capitalei a anunțat pe 3 mai că Narcis Teodor Lupou, un designer în vârstă de 32 de ani, din Timișoara, a câștigat concursul pentru realizarea unui logo reprezentativ al municipiului București.

Potrivit câștigătorului concursului, conceptul grafic propus a avut drept catalizatori diverse repere vizuale și simboluri, ancorate adânc în istoria culturală a orașului, în cultura populară universală, dar și în dezideratele administrației locale actuale.

„Am avut ca nuclee inspiraționale moștenirea arhitectonică autentică a Capitalei și valențele pozitive generate de rezonanța etimologică a numelui orașului București. Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziționare, subliniază ideea de epicentru al națiunii către care converge Capitala”, a spus Narcis Teodor Lupou, conform unui comunicat transmis de PMB.