PNL a cerut în plenul Senatului „reconsiderarea” votului în cazul DAN ŞOVA

PNL a cerut, marţi, în plenul Senatului, să se ia în calcul reconsiderarea rezultatului votului în cazul lui Dan Şova, după modificarea Regulamentului în comisia de specialitate. Cererea liberalilor nu a fost suspusă la vot, pe motiv că nu există bază legală.

31 mart. 2015, 13:10
PNL a cerut în plenul Senatului „reconsiderarea” votului în cazul DAN ŞOVA

Preşedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapă, a declarat de la tribuna Senatului că solicitarea sa nu pleacă dintr-o „dorinţă personală”, ci pentru îndreptarea unei erori la care au fost părtaşi cu toţii”.

Senatorul liberal a ţinut să precizeze că nu a găsit o bază legală pentru această solicitare, în Regulament, dar că o argumentează cu un „temei moral”.

„Faptul că noi în comisia de regulament, ca urmare a înţelepciunii PSD, am modificart articolul 173 şi l-am adus în acord cu prevederile Curţii Constituţionale şi a celor două decizii ale Curţii, ne obligă să reconsiderăm, nu votul, ci rezultatul votului dat în urmă cu o săptămână în ceea ce îl priveşte pe colegul nostru, Dan Şova„, a spus Grapă.

El a propus ca Senatul să emită, după votul din plen privind modificarea Regulamentului, o hotărâre prin care să se constate că rezultatul votului „încuviinţează şi nu împietează hotărârea luată”.

CITEŞTE ŞI Senatul modifică Regulamentul după votul care l-a scăpat pe Dan Şova de arestare

În replică, preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a declarat că, din păcate, atribuţiile îi impun respectarea Regulamentului Senatului. „Nu pot să accept o astfel de propunere”, a adăugat Chelaru.

Astfel, propunerea PNL nu a fost supusă votului plenului.

Plenul a mai decis, marţi, introducerea pe ordinea de zi a modificării făcute de comisia de Regulament a Senatului, la articolul 173 din Regulament.

Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marţi, articolul 173 din Regulament, stabilind că Senatul hotărăşte asupra cererii privind reţinerea, arestarea preventivă cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii membrilor Senatului.

Astfel, cvorumul pentru luarea deciziei va fi redus de la două treimi la o majoritate simplă.