PNL atacă din nou la CCR proiectul Legii privind statutul magistraţilor. Plenul Camerei a respins luni cererea de reexaminare

Partidul Naţional Liberal atacă la CCR decizia deputaţilor care au hotărât luni seara respingerea cererii de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

09 iul. 2018, 18:58
PNL atacă din nou la CCR proiectul Legii privind statutul magistraţilor. Plenul Camerei a respins luni cererea de reexaminare

„Chiar dacă vorbim despre adoptarea în primă cameră a acestei reglementări, urmează să vă spun că motivele invocate de preşedinte în cererea de reexaminare vizau aspecte care în mare parte nu au fost supuse controlului de constituţionalitate. Din punctul nostru de vedere, erau bine motivate şi ar fi trebuit adoptate. Dat fiind faptul că au fost respinse şi avem dreptul de a supune controlului de constituţionalitate această reglementare, vă anunţăm că o vom face”, a afirmat deputatul PNL Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu referire la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind înregistrate 173 de voturi „pentru”, 61 „împotrivă” şi o abţinere.

Cererea de reexaminare urmează să fie supusă dezbaterii şi votului în Senat, care este for decizional pentru aceasta.

  • Plenul a respins cererea de reexaminare a Legii 303/2004 – statutul judecătorilor şi procurorilor
Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu referire la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind înregistrate 173 de voturi ”pentru”, 61 ”împotrivă” şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, „deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională.

„Senzaţia mea este că domnul preşedinte avea pregătită o astfel de sesizare şi, dacă tot a făcut materialul, hai să nu-l piardă şi să-l trimită la Parlament. Punctele 1, 5, 15, 22, 23 şi 24 au fost supuse controlului Curţii Constituţionale şi în final, după ce au fost făcute astfel de controale, au fost declarate constituţionale. Nu ştiu de ce, chiar dacă ar avea voie să sesizeze aspecte de neconstituţionalitate, mai bagă şase puncte care au fost deja tranşate de Curte ca fiind constituţionale. Ţinând cont de aspectul că legea a fost supusă de trei ori controlului de constituţionalitate, de fiecare dată făcându-se corecţiile necesare, textele au fost declarate constituţionale, forma finală, propunem respingerea cererii de reexaminare. (…) Punctele 18, 23 nu se încadrează nici în aspectele de legalitate sau aspectele de oportunitate”, a spus Nicolicea luni la dezbaterea cererii în comisie.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a arătat că liberalii vor susţine cererea de reexaminare trimisă de preşedinte.

„Chestiunile reclamate de preşedinte în cererea de reexaminare ţin de oportunitate. Pe cale de consecinţă, pot face obiectul reexaminării. În opinia noastră, această solicitare de reexaminare este admisibilă, de aceea noi vom vota pentru cererea de reexaminare”, a spus Andronache.

Şi deputatul USR Stelian Ion a afirmat că susţine cererea de reexaminare şi că a formulat deja mai multe amendamente.

„Propunerea noastră este de a discuta toate cele 24 de puncte asupra cărora am formulat amendamente, în baza cererii de reexaminare, la cele mai multe dintre ele, pentru că sunt scăpări, greşeli legislative pe care, dincolo de orice lupte politice, dincolo de orice bătălii de natură politică, mai aveam ocazia să le îndreptăm acum, şi nu printr-un proiect separat. Sunt chestiuni care ţin de buna desfăşurare a justiţiei, a activităţii judiciare şi multe dintre ele nu au avut o miză politică, doar o ambiţie de a respinge în aceeaşi zi, fără nicio discuţie pe niciun punct, cererea de reexaminare. Nu cred că este în avantajul nimănui, în niciun caz în avantajul justiţiei. Noi avem propuneri cu privire la marea majoritate a punctelor”, a spus Ion.

Cererea de reexaminare urmează să fie supusă dezbaterii şi votului în Senat, care este for decizional pentru aceasta.