Şedinţa de plen a Camerei, suspendată. PNL sesizează Comisia juridică pentru încălcarea Regulamentului de către Zgonea

Ședința de plen a Camerei Deputaților a fost suspendată miercuri, iar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi. Grupul parlamentar al PNL a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților a proiectului de lege privind demnitatea umană, motivul fiind încălcarea Regulamentului forului, a anunțat liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu. Propunerea a fost supusă votului, iar plenul a decis ca proiectul să rămână pe ordinea de zi.

10 feb. 2016, 09:50
Şedinţa de plen a Camerei, suspendată. PNL sesizează Comisia juridică pentru încălcarea Regulamentului de către Zgonea

UPDATE ora 13.20 Ședința de plen a Camerei Deputaților a fost suspendată miercuri, iar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi.

Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înțeles, suspend ședința și convoc Biroul permanent al Camerei pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaștem. Pe de o parte, plenul nu a acceptat să scoată de pe ordinea de zi, conform votului, proiectele de legi care nu respectă articolul 69, iar președintele de ședință nu are niciun atribut de a scoate el unilateral un proiect de lege de pe ordinea de zi, deci ne întoarcem la comitetul liderilor în Biroul permanent pentru a discuta o nouă ordine de zi care să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei„, a anunțat Zgonea în plen, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 13.10 Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban, a anunțat că PNL va sesiza Comisia juridică, motivând că președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul în conducerea ședinței în care a fost luată în discuție legea demnității.

Pe procedură vă anunț că vom sesiza Comisia de disciplină și imunități (Comisia juridică de disciplină și imunități — n.r.) privitor la încălcarea sistematică a domnului președinte Zgonea a Regulamentului Camerei Deputaților în conducerea ședinței. Domnule președinte, de la începutul acestei ședințe a plenului Camerei Deputaților am asistat cum încălcați sistematic Regulamentul Camerei. Ați întârziat la începerea ședinței, ați tras de timp până la venirea șefului dvs de partid, v-ați dat cuvântul și ați vorbit cinci minute jumătate, deși intervențiile pe procedură sunt limitate„, a spus Orban în plenul Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.

El a atras atenția că Valeriu Zgonea trebuia să îl trateze pe Liviu Dragnea ca simplu deputat. „L-ați lăsat pe domnul Dragnea să vorbească șase minute nu pe procedură, ci pe fondul proiectului de lege, permițându-i la punctul de procedură să țină discursuri politice. Vă atrag atenția: suntem în Parlament, Camera Deputaților, nu suntem la o ședință a PSD în care dvs să vă tratați șeful de partid ca șef de partid. Trebuia să îl tratați ca simplu deputat, să respectați Regulamentul și în privința lui, și în privința dvs. De asemenea, am să îi dau un răspuns domnului Dragnea: suntem intoleranți față de cei care calcă sistematic în picioare Regulamentul Camerei Deputaților, bunul simț și care nu îi respectă pe colegi atunci când abuzează de faptul că sunt la conducerea acestei Camere„, a susținut Orban.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat că nu are voie să scoată din proprie inițiativă de pe ordinea de zi un proiect de lege. „Președintele Camerei și niciun membru al acestei Camere, cu excepția unui lider de grup, nu are voie să ceară și să scoată el, din proprie inițiativă, de pe ordinea de zi un proiect de lege aprobat în proiectul ordinii de azi de către Comitetul liderilor și Biroul permanent. Nici președintele Camerei, nici președintele de ședință. Președintele Camerei are o singură obligație: să ceară membrilor Camerei să respecte legea. Și cum poate să scoată un proiect de lege de pe ordinea de zi? Scrie în Regulament. Dacă eu scoteam un proiect de lege pentru că voiam eu, atunci încălcam Regulamentul, dar se pare că unii nu citesc, atunci eram supus sancțiunii Comisiei juridice pentru că eu voiam să scot de pe ordinea de zi fără aprobarea plenului , care este suveran, un proiect de lege„, a explicat Zgonea.

UPDATE ora 12.15 Proiectul legii privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, inițiat de Liviu Dragnea, a rămas pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, deși grupul PNL a cerut eliminarea sa.

Propunerea a fost supusă votului, iar plenul a decis, cu 63 de voturi pentru, 41 împotrivă și 43 de abțineri, ca proiectul să rămână pe ordinea de zi.

–––––––––––––––––––––

Avem pe ordinea de zi proiectul privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup la punctul 5. Grupul parlamentar al PNL propune excluderea de pe ordinea de zi a acestui punct, pentru că nu respectă prevederile Regulamentului — art. 69 alin. 2—, care spune că raportul va fi imprimat și difuzat deputaților cu cel puțin trei zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în plenul Camerei Deputaților în cazul proiectelor de legi pentru care Camera Deputaților este prima Cameră sesizată și de cel puțin cinci zile în cazul în care avem Camera Deputaților Cameră decizională. Raportul aferent acestui proiect de lege a fost distribuit în această dimineață, nu respectă articolul 69. În temeiul Regulamentului, vă solicit excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege„, a spus Eugen Nicolăescu, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Eugen Nicolăescu i-a solicitat președintelui de ședință să nu accepte încălcarea Regulamentului. „Domnule președinte să nu acceptați să se încalce Regulamentul (…) indiferent ce cutume s-au născut sau ce practici poate au fost până în prezent. Avem un Regulament, dacă ne abatem de la el suportăm consecințele. Am avut o serie de discuții și chiar am avut disponibilitatea să fie confruntat domnul Dragnea în ceea ce privește propunerea noastră de scoatere de pe ordinea de zi, ni s-a spus că trebuie să așteptăm pentru că se ia greu legătura cu domnul Dragnea și am așteptat„, a afirmat Nicolăescu.

Liderul deputaților liberali a solicitat încă zece minute de consultări. „Cred că mai putem să solicităm o pauză de consultări de zece minute să încercăm să găsim modalitatea regulamentară de a continua dezbaterile. În același timp, fac un apel la domnul Dragnea: în calitatea de președinte de partid, care vrea să ne dovedească că respectă regulile acestei țări, dânsul să propună retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege și să îl discutăm conform Regulamentului și cred că în felul acesta lucrurile sunt în regulă„, a punctat Nicolăescu.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu, despre Legea Defăimării: Liviu Dragnea vrea să pună sub control internetul în preajma alegerilor