Alina Gorghiu şi Ludovic Orban, în cursa pentru şefia PNL

Biroul Politic Naţional al PNL s-a întrunit la Palatul Parlamentului pentru a alege noul preşedinte al partidului, cel care, împreună cu Vasile Blaga, va conduce noul PNL până la Congresul din 2017. Pentru succesiunea lui Klaus Iohannis se înfruntă deputaţii Alina Gorghiu, susţinută de Iohannis, şi Ludovic Orban, sprijinit de fostul lider al PNL, Crin Antonescu. Gorghiu şi-a anunţat joi seara candidatura, Teodor Atanasiu retrăgându-se din cursă în favoarea ei.

18 dec. 2014, 09:08
Alina Gorghiu şi Ludovic Orban, în cursa pentru şefia PNL

UPDATE 13.20 Alina Gorghiu a fost aleasă, joi, în funcţia de preşedinte al vechiului PNL, copreşedinte al PNL alături de Vasile Blaga, în cadrul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, surclasându-l pe Ludovic Orban.

Alina Gorghiu a spus, înainte de începerea şedinţei, că îşi doreşte că noul preşedinte al PNL să asigure succesul fuziunii cu PDL şi concordia în sânul partidului. „Va fi o competiţie deschisă, corectă. Îi doresc succes lui Ludovic. Sper ca rezultatul Delegaţiei Permanente să fie un interimat care să ducă la consens în PNL. Am venit să transmit un mesaj colegilor că PNL are ocazia să ajungă la unitate reală, unitate de care nu s-a bucurat foarte mult în ultima vreme”, a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă se simte în stare să conducă noul PNL împreună cu Vasile Blaga, Gorghiu a răspuns: „Oricare dintre cei 32 de vicepreşedinţi ai partidului care au dreptul statutar să candideze ar fi făcut faţă unei colaborări cu Vasile Blaga, colaborare care cred că va fi foarte bună. Ăsta-i ultimul lucru care ar trebui să ne îngrijoreze”.

KLAUS IOHANNIS a demisionat din PNL

La rândul său, Ludovic Orban a apreciat că va câştiga datorită susţinerii pe care o are la baza partidului. „Am încredere că se va ţine cont de baza partidului care, în procesul de consultare internă, mi-a acordat sprijinul majoritat al 30 de organizaţii”, a spus Orban.

Acesta a exclus o retragere a candidaturii sale. „Am renunţat la candidatura la preşedinţia PNL de curând, dar în favoarea lui Klaus Iohannis, acum preşedinte ales al României, şi am anunţat atunci că îl sprijin pentru candidatura la şefia PNL şi la preşedinţia României. Azi nu numai că nu mă retrag, dar îmi afirm cu şi mai mare tărie candidatura, o candidatură legitimă, susţinută de baza partidului”, a spus Orban.

Invitat să comenteze sprijinul lui Klaus Iohannis pentru candidatura lui Gorghiu, Orban a spus: „Faptul că a spus că o preferă pe Alina Gorghiu este dreptul domniei sale (…) Dacă voi ajunge preşedintele PNL, garantez că PNL va fi cel mai loial şi serios partener al lui Klaus Iohannis în punerea în practică a programului prezidenţial.”

Klaus Iohannis, IRONIC cu Ludovic Orban: Să-l lăsăm pe Ludovic să-şi facă numărul

Liberalii s-au reunit, miercuri seară, într-o reuniune informală, înainte de şedinţa de joi în care va fi ales noul preşedinte. Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu erau cei doi pretendenţi la postul de lider al partidului, însă Alina Gorghiu a intrat şi ea în cursă. În urma anunţului-surpriză, Atanasiu a decis să-şi retragă candidatura.

Iohannis a propus-o pe Gorghiu pentru şefia PNL, în cadrul reuniunii informale, iar, după anunțul acestuia, Teodor Atanasiu a anunţat că se retrage din cursă în favoarea acesteia.

În acest moment, au rămas în cursa pentru șefia PNL Ludovic Orban și Alina Gorghiu.