PNL o cheamă pe Shhaideh în Camera Deputaţilor să dea explicaţii privind folosirea banilor pentru PNDL 2

Raluca Turcan, liderul de grup al deputaţilor PNL, a depus o cerere la Biroul Permanent al Camerei o solicitare pentru ca ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, să dea explicaţii privind utilizarea fondurilor alocate pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

RomaniaTV.net
22 iun. 2017, 12:42
PNL o cheamă pe Shhaideh în Camera Deputaţilor să dea explicaţii privind folosirea banilor pentru PNDL 2

Liberalii susţin că PNDL este folosit în scopuri politice de către actuala coaliţie de guvernământ.

„Reglarea de conturi dintre cele două tabere din PSD a confirmat ceea ce noi spunem încă din luna ianuarie, atunci când s-a adoptat OUG nr. 6/2017 şi Legea bugetului de stat. Poate că atunci nu ne-au crezut prea mulţi, însă, să sperăm că acum îi vor crede pe cei din PSD care au recunoscut că PNDL nu este un program pentru dezvoltare, ci un program pentru sifonare de bani publici, un program de şantaj şi negociere cu autorităţile administraţiei publice locale. Am susţinut încă din ianuarie că PNDL, etapa a II-a, nu reprezintă decât o modalitate de împărţire a banilor pe criterii discreţionare, pur politice, fără nici o legătură cu nevoile comunităţilor locale. Dragnea ordonă, Sevil execută!”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, potrivit News.ro.

PNL reclamă faptul că Guvernul nu a transparentizat criteriile de selecţie a proiectelor, modul de finanţare şi informaţii despre firmele câştigătoare ale contractelor.

”A văzut cineva vreun detaliu despre aceste proiecte? Acum, după ce Grindeanu a recunoscut incompetenţa flagrantă a PSD şi faptul că proiectele din PNDL sunt tranzacţionate politic, ca la piaţă, am decis să o invităm pe doamna ministru Shhaideh în Parlament, luni, în cadrul şedinţei dedicate orei guvernului, să ne răspundă la întrebări. Şi avem multe! Noi sperăm că PSD nu se va opune acestei solicitări, aşa cum a făcut conducerea Camerei Deputaţilor la ultimele două solicitări ale PNL, când l-au sechestrat pe ministrul finanţelor, numai ca să nu dea explicaţii asupra Legii salarizării unitare.” a declarat Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor.

Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat că vineri a început etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală prin care vor primi finanţare 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective.

”Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”, informează Ministerul Dezvoltării Regionale.

Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Victor Ponta a susţinut, pe 18 iunie, că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, voia să dea primarilor şi parlamentarilor bani prin PNDL, în schimbul votului la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

„Toţi banii de investiţii ai României şi fondurile europene au fost alocaţi doamnei ministru Sevil Shhaideh, care până pe 16 iunie nu a semnat niciun contract, nu a făcut nicio investiţie, după care vineri, pe 16 iunie, după ce şi-a dat demisia, a anunţat că se pregăteşte să dea bani la oameni, la parlamentari, la primari, ceea ce e anormal. PNDL e foarte bun, dar nu foloseşti banii de la programul respectiv pentru voturi la moţiune împotriva propriului Guvern”, a completat Victor Ponta.