PNL, reacţie după punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei: Nu mai pot sta nici măcar o clipă în funcţii

Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, cere demisia imediată a șefilor Jandarmeriei puși azi sub acuzare de Parchetul General, dar și a ministrului Carmen Dan. Raețchi a trecut în revistă numeroasele episoade în care presiunile politice exercitate de Liviu Dragnea și Carmen Dan au distrus credibilitatea Jandarmeriei:

21 sept. 2018, 11:00
PNL, reacţie după punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei: Nu mai pot sta nici măcar o clipă în funcţii

„Șefii Jandarmeriei puși azi sub acuzare nu mai pot sta nici măcar o clipă la conducerea institutiei. Trebuie să demisioneze rapid, așa cum și Carmen Dan trebuie să plece din fruntea Ministerului de Interne. Nu am fi ajuns în această situație, sute de protestatari pasnici nu ar fi fost bătuți în Piața Victoriei, dacă actuala conducere a Jandarmeriei nu ar fi executat irational si ilegal toate ordinele politice venite dinspre Carmen Dan și Liviu Dragnea. Am avertizat de nenumărate ori, încă din momentul în care doamna Dan gira un proiect de lege prin care Jandarmeria ar fi devenit organ de cercetare penală, că instituția – în ciuda tuturor angajaților profesioniști și respectabili – e la un pas de a ajunge instrumentul politic al PSD. Pas cu pas, într-un singur an de zile, Dragnea-Dan au reușit să distrugă toată credibilitatea Jandarmeriei Române:

În vara lui 2017, ministerul de Interne susținea un proiect de lege prin care Jandarmeria ar fi devenit organ de cercetare judiciară. Practic, o structură cu caracter militar putea ancheta civili. În mod evident, miza acestui proiect era restrângerea libertăţilor civice şi creşterea capacităţii PSD de a suprima manifestaţiile publice.

Ianuarie 2018. Ca urmare a războiului declanșat de Liviu Dragnea împotriva SPP, premierul Viorica Dăncilă a renunțat la serviciile SPP, preferând un echipaj de la Jandarmerie, în ciuda faptului că nu avem un cadru legal în acest sens.

Tot in ianuarie 2018 au aparut imagini cu jandarmi lovind fara motiv protestatari. Am solicitat atunci audierea in Parlament a sefilor din Jandarmerie, dar cei din PSD au respins solicitarea.

Martie 2018. Jandarmeria a amendat cu 2000 de lei un cetăţean surdomut care ar fi scandat lozinci anti-PSD la Congresul partidului.

Iunie 2018. In contextul modificărilor la Codurile Penale, Jandarmeria comite abuzuri flagrante față de protestatarii din Piața Victoriei, anticipând parcă ce o să se întâmple pe 10 august: oameni călcaţi în picioare în mod deliberat de către jandarmi; spray-uri cu piper folosite discret împotriva unor cetăţeni căzuţi la pământ; jurnalişti reţinuţi. Am solicitat din nou, in acest context, audierea sefilor din Jandarmerie in Comisia de Aparare, explicand ca se merge intr-o directie foarte periculoasa. Solicitarea a fost respinsa de PSD.

Între timp, Jandarmeria se afla într-o cursă a înarmării: cumpăra 300 de grenade de mână cu efecte speciale, acustice şi luminoase, 1.556 de grenade fumigene, 2.000 de petarde unice, dar şi 20.000 de cartuşe de calibru 9X19mm pentru antrenament cu efect de marcare.

10 august 2018. Protestul din Piața Victoriei este reprimat de Jandarmeria română: peste 400 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii i-au lovit fara motiv, folosind proceduri interzise, în ciuda faptului că manifestația era pașnică.

PSD a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se asigura că faptele comise de Jandarmeria dirijată politic pe 10 august sunt mușamalizate: mai întâi a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, a refuzat convocarea premierului pe același subiect, a lăsat fără cvorum Comisia de Apărare de la Senat când trebuia audiată Speranța Cliseru și, inițial, au lăsat Comisia de Apărare de la Camera Deputaților fără cvorum. Când, în sfârșit, Carmen Dan a venit la Comisie, discuțiile au fost secretizate. Raportul secretizat asupra evenimentelor din 10 august a fost ascuns timp de două săptămâni, desi el contine date de interes public, care ar trebui vazute de anchetatori si de cetateni.

O observatie cu acest prilej trebuie facuta la adresa ministrului Apararii, care – desi in mod evident trebuia sa se abtina de la orice declaratie, avand in vedere pozitia sa si contextul tensionat – a crezut potrivit sa declare dupa proteste: „jandarmii au vegheat la buna desfășurare a manifestației și s-au expus unor agresiuni, acționând corect și în baza legislației în vigoare, pentru restabilirea ordinii publice. Este regretabilă poziția exprimată public de președintele Klaus Iohannis cu privire la modul de acțiune al Jandarmeriei, într-un moment în care doi oameni în uniformă se zbăteau între viață și moarte în spital, internați după ce au căzut victime huliganilor.” Situarea ministrului Apararii de partea unor actiuni vadit ilegale, intr-un moment atat de sensibil, exclusiv din ratiuni politice, putea avea consecinte nefericite – iar aceasta reprezinta o lectie pentru viitor”, a scris Ovidiu Raețchi pe contul său de Facebook.