PNL şi-a modificat statutul. Cristian Buşoi a fost ales vicepreşedinte

Consiliul Național al PNL a adoptat, sâmbătă, propunerile pentru modificarea Statutului liberalilor, între care se numără cea prin care foștii președinți ai partidului, care sunt încă membri și au fost aleși de către Congres sau Convenție în aceste funcții, devin membri ai Biroului Executiv.

07 oct. 2017, 16:02
PNL şi-a modificat statutul. Cristian Buşoi a fost ales vicepreşedinte

Modificările prevăd că „foștii președinți ai partidului, membri PNL, aleși de către forurile statutare (Congres sau Convenție), aflați în funcție la data fuziunii din anul 2014 și ulterior acesteia” devin membri ai BEx. De asemenea, președintele Ligii aleșilor locali va fi membru al Biroului Executiv al PNL, potrivit modificărilor la statut.

Prin noile prevederi un membru al partidului poate cumula cel mult două funcții alese de conducere, dar nu la același nivel. „Aleșii locali ai partidului pot candida la funcții de conducere în partid numai în circumscripția electorală unde au fost aleși la nivel național„, se mai arată în noile prevederi. Noile prevederi vizează și stabilirea cotizațiilor membrilor PNL de către BEx, BPN și BPJ.

La nivelul filialelor teritoriale se pot angaja cheltuieli numai în limita disponibilului existent, în casieria filialei sau în conturile bancare ale acestuia, la data contractării sau în limita contractelor de donație sau sponsorizate încheiate, chiar dacă acestea nu au fost încheiate încă. Cheltuielile ce depășesc valoarea de zece mii de lei se pot angaja de către filiale prin decizie a președintelui, contrasemnată de secretarul general și trezorierul filialei și numai cu avizul trezorierului partidului, cu excepția cheltuielilor ocazionate de închirierea și funcționarea sediilor filialelor teritoriale„, stipulează noile prevederi. Conform acestor prevederi, BEx, la propunerea președintelui partidului, poate stabili sancțiuni pentru neplata timp de șase luni a obligațiilor financiare. Modificarea Statutului PNL a fost votată cu majoritate de voturi, 12 împotrivă și două abțineri.

Totodată, europarlamentarul Cristian Bușoi a fost ales, sâmbătă, de Consiliul Național al PNL, vicepreședinte al partidului pe domeniul sănătate, muncă, familie și protecție socială. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că el i-a propus lui Cristian Bușoi să candideze pentru această funcție. „Prin această propunere de candidatură vrem să dăm un semnal de unire a tuturor forțelor PNL„, a spus Orban.

La rândul său, Cristian Bușoi a precizat că a luat decizia de a candida pentru această funcție înaintea Consiliului Național din septembrie. „Nu aceasta era funcția pe care am vizat-o, dar totdeauna m-am gândit și mă gândesc la unitatea PNL. (…) Propunerea de astăzi poate fi un semnal în plus de unitate pentru exteriorul PNL„, spus Bușoi, în Consiliul Național al PNL.

Cristian Bușoi a criticat PSD pentru situația din sănătate. „Interesul PSD pentru sănătate este criminal„, a spus liberalul. Bușoi a fost ales vicepreședinte al PNL cu 323 de voturi favorabile, 10 împotrivă și 13 anulate. Rezultatul a fost anunțat în fața câtorva liberali.