PNL şi USR Iaşi cer demisia şefului Consiliului Judeţean, urmărit penal pentru abuz în serviciu

PNL şi USR Iaşi cer demisia şefului Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa, lider al PSD Iaşi, după ce DNA a anunţat punerea acestuia sub urmărire penală pentru comiterea a trei fapte de abuz în serviciu.

07 nov. 2017, 20:18
PNL şi USR Iaşi cer demisia şefului Consiliului Judeţean, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat al consilierilor judeţeni liberali, acuzaţiile DNA la adresa lui Maricel Popa arată că la vârful CJ există “un conducător abuziv, amator, care acum este suspect într-un dosar de corupţie“.

“Grupul consilierilor judeteni ai PNL Iaşi cere lui Maricel Popa să părăsească Consiliul Judeţean. Avem o radiografie clară a ceea ce reprezintă administraţia PSD pentru judeţul Iaşi: Maricel Popa, preşedinte de Consiliu Judeţean, anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, flancat de doi consilieri personali suspecţi de corupţie: Gheorghe Nichita (fost primar al Iaşiului, trimis în judecată în două dosare de corupţie – n.r.) şi Daniel Achiţei. Domnule Popa, dacă mai aveţi puţină demnitate,  plecaţi de la Consiliul Judeţean şi trimiteţi-l acasă pe Gheorghe Nichita“, spun consilierii judeţeni ai PNL.

La rândul său, liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, a declarat pentru News.ro că „oameni precum Maricel Popa ţin Iaşiul în sărăcie”, cerându-i să plece din Consiliul Judeţean.

Citeşte şi: Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, urmărit penal pentru abuz în serviciu de către procurorii anticorupţie

“E o nouă pată pe imaginea Iaşului, în condiţiile în care scandalurile de corupţie în administraţia ieşeană s-au ţinut lanţ în ultimii ani. Oameni ca Maricel Popa ţin România şi Iaşiul în sărăcie şi subdezvoltare, la periferia Europei, când am putea fi în inima ei prin accesiunea la zona Schengen şi moneda euro. Fără corupţie, am ajunge departe. Ne-am săturat, gata, să plece Maricel Popa şi toată gaşca de hoţi. Demisia“, a afirmat deputatul USR Cosette Chichirău.

DNA a anunţat, marţi, că Maricel Popa este urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, Daniel Achiţei, fost director al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi şi consilier personal al preşedintelui CJ, este urmărit penal pentru abuz în serviciu (două fapte) şi complicitate la abuz în serviciu, iar Ion Echimov, administrator al S.C. Eky Sam S.R.L., este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, în acest dosar este urmărită penal şi S.C. EKY SAM S.R.L., tot pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2016-2017 Maricel Popa, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul lui Achiţei, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreţinerea drumurilor judeţene. În contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere la drumul judeţean 248 A (Iaşi –Voineşti – Ţibăneşti), Maricel Popa a stopat lucrările pe motiv că ar exista nereguli, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică.

În plus, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a determinat excluderea unei societăţi din cadrul asocierilor de firme care câştigaseră două din contractele amintite şi înlocuirea acesteia cu una “agreată”. Într-unul dintre cazuri, Maricel Popa a produs firmei un prejudiciu de 717.898 de lei. În celălalt caz, activitatea de dezăpezire a drumurilor judeţene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 i-a fost retrasă aceleiaşi firme şi preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL, căreia i-a fost creat un folos patrimonial necuvenit de 1.127.563 de lei, mai spun procurorii DNA.

Maricel Popa a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iasi în anul 2016, candidând pe listele PSD. El se află la primul mandat. Totodată, Popa este preşedintele filialei judeţene a PSD Iaşi. Până în momentul în care a preluat şefia CJ Iaşi, Maricel Popa a administrat mai multe firme, inclusiv o societate care s-a ocupat cu modernizarea de drumuri.