PNL solicită Guvernului proiecţia economică pe care se bazează legea salarizării

Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a solicitat luni Guvernului să prezinte proiecţia economică pe care se bazează legea salarizării unitare, susţinând că toate semnalele arată că actul normativ nu pleacă de la o variantă realistă de venituri pe buget şi atrăgând atenţia că România va ajunge în situaţia de deficit excesiv şi că se va împrumuta mai scump pe pieţele internaţionale.

10 apr. 2017, 10:37
PNL solicită Guvernului proiecţia economică pe care se bazează legea salarizării

”Toate semnalele merg în direcţia că această lege nu se bazează pe o variantă realistă de venituri la bugetul statului, ci mai degrabă pe o tentativă heirupistă de a mai bifa o promisiune din campania electotală. Ministerul Finanţelor Publice trebuie să arate pentru anul în curs şi pentru fiecare an până la finalizarea aplicării legii salarizării unitare următoarele elemente fundamentale: creşterea economică prognozată şi creşterea PIB-ului revizuită, nivelul colectării veniturilor la bugetul de stat prin raportare la PIB, nivelul deficitului bugetar avut în vedere, numărul posturilor de bugetari – dacă acesta va creşte sau va scădea sau dacă va fi blocat – şi, de asemenea, sumele alocate pe investiţii în următoarea perioadă”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus că cea mai mare îngrijorare a PNL este că, în momentul de faţă, Guvernul are zero lei alocaţi pentru investiţii, zero lei alocaţi pentru cofinanţarea fondurilor europene şi speranţele nu sunt mai încurajatoare de a aloca în anii care urmează bani mai mulţi pentru investiţii dacă se vor bifa toate aceste promisiuni, neîntemeiate pe realitate, de creşteri salariale.

”Performanţa Guvernului în primele trei luni a dat cu minus şi toată lumea trebuie să cunoască lucrul acesta. Nivelul colectării veniturilor la bugetul de stat este cu mult sub ceea ce trebuia să fie îndeplinit de către Guvern, minus 4,5 miliarde de lei. Anul acesta, colectarea va fi sub 30%, în timp ce media europeană este de 44% din PIB. Nu ne putem aştepta la un miracol în perioada următoare. N-avem niciun semnal că PSD va primi premiul Nobel pentru economie. N-avem niciun semnal că s-a reinventat teoria economică. Posibilităţile pe care le are PSD la îndemână sunt următoarele: acoperă toate promisiunile de creşteri salariale şi vom avea fie deficit excesiv, ceea ce înseamnă că intrăm pe procedura de deficit excesiv la nivel european şi tot ceea ce înseamnă cost de ţară va fi mai mare, fie vor aloca mai puţini bani pentru investiţii”, a mai spus Turcan.

Preşedintele interimar al PNL a caracterizat intenţia PSD de a creşte salariile drept o ”abordare falimentară şi iresponsabilă”, al cărei cost va fi ”subdezvoltarea ţării pentru următorii zece ani”. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că proiectul Legii salarizării unitare în sectorul public va fi depus luni la Parlament astfel încât toţi parlamentarii PSD să-l poată semna în calitate de coiniţiatori. Vasilescu a precizat că graficul adoptării acestei legi ia în calcul o eventuală cerere de reexaminare a preşedintelui Iohannis sau o sesizare a CCR, scopul fiind promulgarea legii înainte de 1 iulie.