Poliția atrage atenția asupra jocului online „Balena Albastră”. Ce sfaturi le oferă tinerilor

Poliția atrage atenția asupra jocului virtual "Balena Albastră" ("Blue Whale"), care a produs victime în țările vecine, și le recomandă celor care observă că cei din jurul lor și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunțe autoritățile.

17 mart. 2017, 15:49
Poliția atrage atenția asupra jocului online „Balena Albastră”. Ce sfaturi le oferă tinerilor

Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de ‘prietenii’ din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități„, informează Biroul de presă al Poliției Române. Potrivit sursei citate, există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Ca urmare, Poliția face apel la atenție în ceea ce privește interacțiunile pe rețelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet — e-mail, messenger, forumuri.

Citeşte şi Balena Albastră, jocul care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, este un fake news. Dovezile care arată acest lucru

Jocul rusesc „Blue Whale” circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe.

Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.