Poliţia de Frontieră a oprit cu focuri de armă braconieri turci în Marea Neagră

Poliţiştii de frontieră din Constanţa au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de armă pentru a opri un pescador sub pavilion Turcia care pescuia ilegal în Marea Neagră. Braconierii au lovit nava autorităţilor în tentativa de a scăpa de urmărire, avariind-o uşor.

05 apr. 2017, 10:39
Poliţia de Frontieră a oprit cu focuri de armă braconieri turci în Marea Neagră

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, pe data de 3 aprilie, în jurul orei 21.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 1101 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 64 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune care ar fi pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

„Ambarcaţiunea, identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia, inscripţionat «Can Han», nu s-a supus somaţiilor verbale, pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale. Astfel, poliţiştii de frontieră au executat focuri de avertisment, folosind armamentul de la bordul navei PFR, cu respectarea prevederilor legale. Echipajul pescadorului a ignorat avertismentul poliţiştilor de frontieră, continuându-şi deplasarea, ulterior intrând în coliziune cu nava MAI 1101, provocând acesteia pagube minore”, se arată în comunicat.

La ora 23.10, pescadorul a fost oprit, dar din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut efectua un control la bordul navei, nava fiind remorcată către Portul Constanţa.

Poliţiştii de frontieră au început cercetările în acest caz, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa, pentru comiterea infracţiunilor de ”pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, pescuit ilegal şi pescuit neraportat al calcanului şi distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia”.