Poliţia, obligată la despăgubiri record. 150.000 euro pentru un bărbat bătut şi omorât în secţie

Poliţia este obligată să plătească daune record după ce un bărbat a murit în urma unei bătăi primite într-o secţie. Atât comisarul care l-a lovit cât şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, acolo unde era angajat, trebuie să-i dea 150.000 de euro familiei victimei după o sentinţă a judecătorilor.

14 dec. 2016, 09:23
Poliţia, obligată la despăgubiri record. 150.000 euro pentru un bărbat bătut şi omorât în secţie

Fostul şef al Poliţiei Gătaia, Daniel Disagă, este acuzat că în august 2014 ar fi bătut un bărbat în sediul Poliției Gătaia, iar în urma corecției acesta s-a lovit, în cădere, cu capul de mobilier și parchet și a decedat. Victima, în vârstă de 47 de ani, făcea naveta cu microbuzul pe relația Gătaia-Timișoara iar la un moment dat, beat fiind, s-a dezechilibrat și l-a călcat pe Disagă, șeful Poliției Gătaia la momentul respectiv, care se afla în același mijloc de transport. Martorii povestesc că între cei doi ar fi izbucnit un schimb de replici, iar la următoarea stație victima a fost dată jos din microbuz și urcată într-o dubă de jandarmi.

Citeşte şi Un şef de post din Suceava a fost bătut în propria locuinţă. Agresorii, un bărbat şi fiii săi, au fost reţinuţi

Bărbatul băut, povestesc procurorii în rechizitoriu, ar fi fost lovit constant cu palmele, iar în momentul în care a ajuns în sediul Poliției Gătaia, Disagă l-a lovit pe bărbat cu pumnul în bărbie, iar acesta s-a dezechilibrat. A căzut și s-a lovit cu capul de mobilierul din apropiere, dar și de parchetul de pe jos și a rămas fără suflare. Daniel Disagă a încercat să îl ridice, l-a pus pe un scaun, l-a lovit cu palmele să îl trezească, însă bărbatul a căzut din nou inert. Victima a fost dusă la dispensarul din localitate, unde medicul a constatat că nu are puls și a chemat ambulanța în ajutor. Bărbatul bătut a decedat însă înainte de sosirea ambulanței, iar comisarul șef a susținut la momentul respectiv că decedatul era băut și a căzut singur și s-a lovit la cap.

Întreaga poveste a fost însă descoperită de concubina victimei, care nu a crezut nicio clipă varianta polițiștilor. Femeia a cerut ajutorul procurorilor care, după un an, au reușit să confirme bănuielile. Aceștia l-au trimis în judecată pe Daniel Disagă pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Astfel, magistrații de la Tribunalul Timiș au decis să îl condamne pe fostul polițist la cinci ani de închisoare cu executare și i-au interzis dreptul de a fi polițist pentru trei ani după executarea pedepsei. De asemenea, Daniel Disagă, împreună cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș trebuie să plătească în solidar 150.000 de euro celor doi copii, dar și concubinei bărbatului ucis. Mai mult, femeia trebuie să primească și 7.000 de lei de la Disagă și IPJ Timiș pentru cheltuielile avute cu înmormântarea, după cum scrie tion.ro.