Politica EXPANSIONISTĂ a Rusiei, cea mai GRAVĂ AMENINŢARE

Coordonatorul grupului europarlamentar PPE în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, Cristian Preda (PPE/PMP) a susţinut ratificarea rapidă a Acordului de asociere UE-Ucraina, avertizând în acelaşi timp asupra necesităţii reevaluării relaţiilor cu Rusia.

16 sept. 2014, 15:20
Politica EXPANSIONISTĂ a Rusiei, cea mai GRAVĂ AMENINŢARE

„Astăzi este o zi istorică pentru relaţiile noastre cu Ucraina. Ratificarea Acordului de asociere, pentru a cărui încheiere cetăţenii ucraineni au militat pe Euromaidan şi pentru care mulţi dintre ei si-au pierdut viaţa, este manifestarea cea mai clară a apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană. Este totodată un moment în care ne manifestăm foarte concret susţinerea pentru punerea în aplicare completă a acestui acord”, a declarat eurodeputatul roman în plenul Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

Citeşte şi Parlamentul Ucrainei a ratificat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană

În opinia sa, relaţiile Uniunii Europene cu Rusia sunt un adevărat test pentru politica externă comună. „Majoritatea europenilor, aşa cum o arată sondajul GMF publicat săptămâna trecută, îşi doresc apropierea Ucrainei de Europa şi sunt în favoarea unor sancţiuni dure la adresa Rusiei. În faţa acestor aşteptări, avem spectrul unei Europe dezarticulate, incapabile de a reacţiona coerent pentru a răspunde celei mai mari ameninţări la adresa securităţii sale de la căderea Cortinei de fier”, a spus Preda.

Citeşte şi Arseni Iaţeniuk: Obiectivul lui Vladimir Putin este de a ”elimina Ucraina ca stat independent”

El s-a pronunţat pentru o reevaluare a relaţiilor cu Rusia în condiţiile în care acţiunile Moscovei au devenit o ameninţare clară la adresa Uniunii Europene. ”Regândirea relaţiei cu Rusia şi construirea unei abordări comune, unitare în relaţia cu aceasta e, mai mult decât oricând, o prioritate. Pentru aceasta trebuie însă să realizăm un lucru foarte simplu: Rusia, prin politica ei expansionistă, este cea mai gravă ameninţare la adresa Uniunii Europene. Moscova a fost partenerul nostru strategic. Nu mai e”, a încheiat eurodeputatul Cristian Preda.

Parlamentul European a ratificat marţi, în acelaşi timp cu Parlamentul de la Kiev, Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Acordul, al cărui vot a fost calificat drept ‘istoric’ de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a obţinut 535 de voturi pentru, 127 împotrivă şi 35 de abţineri.