Politicienii bulgari îşi compară iar ţara cu România

Ministrul de finanţe bulgar a declarat că, în ceea ce priveşte veniturile pe cap de locuitor, ţara sa a depăşit România. Recent, preşedintele Bulgariei declara că România este de vină pentru amânarea unei decizii în privinţa aderării la Schengen. 

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 16:25
Politicienii bulgari îşi compară iar ţara cu România
Situaţia financiară a bulgarilor este mai bună decât cea a românilor şi în curând chiar şi grecii îi vor invidia, a afirmat ministrul de Finanţe de la Sofia, Simeon Djankov, citat de agenţia Novinite, care califică declaraţia drept surprinzătoare.
 
Bulgaria a depăşit deja România în privinţa veniturilor pe cap de locuitor şi prinde, treptat, din urmă alte state UE. În numai câţiva ani vom fi la acelaşi nivel cu Grecia”, a spus Djankov.
 
Oficialul pare să nu ia în considerare statisticile oficiale, care arată că Bulgaria este cel mai sărac stat din UE în privinţa PIB pe cap de locuitor şi a salariilor – printre cele mai reduse din blocul comunitar, notează Novinite.
 
Ministrul a făcut declaraţia în parlamentul de la Sofia, care a aprobat, vineri, proiectul de buget pentru anul următor.
 
Bulgaria şi Polonia sunt singurele state din Europa de Est care au reuşit să facă faţă cu succes crizei. Singurul motiv ca Bulgaria să fie cel mai sărac stat din UE este că timp de 60 de ani a fost condusă de comunişti”, a spus ministrul.
 
Potrivit datelor Eurostat, România a avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 49% din media UE, în timp ce în cazul Bulgariei acesta s-a situat la 45%.
 
La sfârşitul lunii octombrie, un alt lider bulgar făcea referire la România şi nu în sens pozitiv. Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a dat vina pe România pentru eşecul aderării la Spaţiul Schengen, citând viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit Novinite.com.
 
Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne a amânat o decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de circulaţie liberă în cadrul Uniunii Europene (UE). O decizie în acest sens nu a fost adoptată până în prezent deoarece nu s-a ajuns la o susţinere unanimă.
 
Pot să afirm în mod ferm că problema nu este a Bulgariei„, a declarat Plevneliev, citat de presa locală. „Abordarea în etape este acceptabilă atât pentru noi, cât şi pentru România, dar se pare că trebuie să aşteptăm până când România îşi face treaba”, a adăugat şeful statului bulgar.
 
În opinia preşedintelui bulgar, „marea diferenţă” a fost făcută de Comisia Europeană (CE) prin programarea unui raport MCV asupra situaţiei din România la sfârşitul lui 2012 şi unuia pentru situaţia Bulgariei la sfârşitul lui 2013.
 
Ministrul bulgar de Interne Ţvetan Ţvetanov a declarat şi el că Bulgaria „a devenit, din nefericire, victima unor dezbateri politice interne în unele state europene”.