Polonezii aduc un omagiu primarului din Gdansk, ucis la un eveniment de caritate

Mii de oameni au semnat în cărţile de condoleanţe deschise la primăriile mai multor oraşe, printre care Gdansk, Varşovia, Katowice. Primul care a scris în cartea de condoleanţe din Gdansk a fost arhiepiscopul Slawoj Leszek Glodz. "Domnule primar, Pawel! Deja ne este dor de dumneavoastră", a scris arhiepiscopul, descriindu-l pe primarul de 53 de ani drept un vizionar care şi-a dedicat viaţa oraşului Gdansk.

15 ian. 2019, 18:19
Polonezii aduc un omagiu primarului din Gdansk, ucis la un eveniment de caritate

Polonezii i-au adus marţi un omagiu primarului oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz ucis în timpul unui eveniment de caritate, potrivit dpa. Pawel Adamowicz a fost atacat cu cuţitul duminică şi a murit la spital la o zi după atac, în pofida eforturilor medicilor de a-i salva viaţa în timpul unei operaţii care a durat cinci ore.

Locuitorii din Gdansk au venit în număr mare la primăria oraşului, pentru a-şi prezenta condoleanţele, potrivit mass-media locale.

Bărbatul de 27 de ani care a urcat pe scenă şi l-a atacat pe Adamowicz nu şi-a recunoscut încă vinovăţia, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Gdansk, Grazyna Wawryniuk. Prin urmare, el a refuzat să facă declaraţii în timpul interogatoriului.

Citeşte şi Primarul din Gdansk, înjunghiat în faţa a sute de oameni, a murit

Procurorii investighează atacul de duminică drept crimă, iar una dintre supoziţii este că suspectul a fost motivat de răzbunare. Atacul ar fi avut legătură cu o sentinţă de cinci ani de închisoare pentru o serie de spargeri de bănci. Bărbatul continuă să fie supus unor evaluări psihologice, a mai spus Wawryniuk. Influenţa alcoolului în timpul atacului a fost infirmată.

La Gdansk, drapelele au fost coborâte în bernă şi a fost decretat doliu oficial până la funeralii, care nu se ştie deocamdată când vor avea loc.

Luni seara, mii de polonezi au protestat împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk. Manifestaţiile s-au desfăşurat sub sloganul „Opriţi ura”. La Gdansk, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: „Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră”.