Polonia face Apel la verdictul dat de CEDO privind închisorile CIA

Polonia se pregăteşte să solicite Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) să reexamineze verdictul din iulie, conform căruia Polonia şi-a încălcat angajamentele privind respectarea drepturilor omului găzduind o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său, a declarat marţi procurorul general Andrzej Seremet, informează Reuters, potrivit Agerpres.

21 oct. 2014, 12:24
Polonia face Apel la verdictul dat de CEDO privind închisorile CIA

Polonia pregăteşte un apel la verdictul CEDO privind implicarea sa în programul închisorilor secrete CIA. ‘O moţiune din partea Poloniei pentru reexaminarea acestui caz de către Marea Cameră este în curs de finalizare’, a afirmat Andrzej Seremet, citat de agenţia poloneză de ştiri PAP.

CEDO a condamnat la 24 iulie Polonia pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA. Varşovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în 2002-2003, de un palestinian şi un saudit, înainte ca aceştia să fie transferaţi la baza americană Guantanamo (Cuba), unde ei sunt încă deţinuţi.

Citeşte şi Polonia vrea să facă APEL la DECIZIA CEDO privind ÎNCHISORILE secrete ale CIA

‘Polonia a cooperat la pregătirea şi la punerea în aplicare a operaţiunilor de predare, de detenţie secretă şi de interogare duse de CIA pe teritoriul său şi ar fi trebuit să ştie că, permiţând CIA să reţină astfel de persoane pe teritoriul său, le expune la un risc major de a fi supuse la tratament contrar Convenţiei’ europene pentru drepturile omului, au apreciat în verdict judecătorii europeni.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocaţii palestinianului Abu Zubaydah (43 de ani) şi sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri (49 de ani). Aceştia au susţinut că autorităţile de la Varşovia, ‘în totală cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat’, au autorizat CIA să-i deţină pe cei doi în secret, timp de mai multe luni în 2002-2003 în Polonia, unde clienţii lor au fost torturaţi, în special prin tehnica ‘simulării înecului’.

Citeşte şi România, obligată de CEDO să continue investigaţiile în dosarul MINERIADEI

CEDO a decis în acest caz ca Polonia să plătească pentru fiecare din cei doi reclamanţi 100.000 euro, cu titlu de daune morale. Decizia nu a fost una definitivă, autorităţile de la Varşovia având la dispoziţie trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului în Marea Cameră a CEDO.