Polonia va aloca miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea antiaeriană

Polonia a invitat luni mai mulți producători de rachete sol-aer la un "dialog tehnic" în vederea achiziționării unui sistem de apărare antiaeriană alcătuit din rachete cu rază scurtă de acțiune, transmite AFP citând un comunicat emis de Ministerul polonez al Apărării.

03 nov. 2014, 18:58
Polonia va aloca miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea antiaeriană

Polonia va aloca miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea antiaeriană. Polonia doreşte să achiziţioneze un sistem de apărare antiaeriană alcătuit din rachete cu rază scurtă de acțiune. Acest sistem urmează să fie inclus în ‘scutul antirachetă și antiaerian’ pe care a decis să-l realizeze guvernul polonez, proiect complementar scutului antirachetă al NATO ce va avea o componentă și pe teritoriul Poloniei. Proiectul armatei poloneze constă în dotarea cu rachete antiaeriene cu rază de acțiune foarte scurtă, scurtă și medie, costul estimativ al întregii inițiative fiind de circa 7,1 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Conform responsabililor polonezi, caietul de sarcini detaliat al sistemului cu rază scurtă de acțiune ar trebui definitivat până la sfârșitul anului viitor, iar furnizorul ales ar urma să fie cunoscut în cursul anului 2016.

La sfârșitul lunii iunie, guvernul de la Varșovia a anunțat că societatea americană Raytheon și cea franceză Thales sunt singurele rămase în cursă pentru furnizarea componentei cu rază medie de acțiune a respectivului sistem de apărare antiaeriană, contractul pentru această componentă, ce va fi realizată pe parcursul a circa zece ani, fiind estimat de experți la circa șase miliarde de euro.

Polonia s-a angajat în ultimii ani într-un vast program de modernizare a armatei, ce a fost accelerat după declanșarea conflictului din Ucraina.