Polonia, vizată de o acţiune juridică a Comisiei Europene legată de reforma Justiţiei

Comisia Europeană lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar, a anunțat miercuri prim-vicepreședintele Executivului comunitar Frans Timmermans.

26 iul. 2017, 11:48
Polonia, vizată de o acţiune juridică a Comisiei Europene legată de reforma Justiţiei

Actul normativ, care conferă ministrului Justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun, a fost promulgat marți de către președintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de opoziție, în opinia cărora va afecta independența justiției.

Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare, potrivit Agerpres.

Timmermans a adăugat că CE va trimite Poloniei o scrisoare de notificare oficială de îndată ce legea în cauză va fi publicată. Din momentul primirii scrisorii, autoritățile de la Varșovia vor avea la dispoziție o lună pentru a soluționa problemele semnalate.

Citeşte şi Polonezii au manifestat cu o „mare de lumânări” pentru apărarea Justiţiei. Preşedintele se opune prin veto proiectului de lege UPDATE

Frans Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.

Legea privind reforma tribunalelor de drept comun îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără a se consulta cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul Național al Magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției poloneze, va duce la subordonarea justiției față de Executiv. Luni dimineața, președintele Duda anunțase că își va folosi dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții Supreme și a celei privind Consiliul Național al Magistraturii.