POLUARE în Munţii Apuseni. Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş

O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesii, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Potrivit primelor informaţii, postate pe o rețea de socializare, una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a ieşit în Valea Şesii, apoi în râul Arieş.

04 apr. 2017, 14:12

UPDATE 18.20: Prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat, marţi, că Garda de Mediu a primit peste 70 de sesizări şi reclamaţii privind poluarea cu steril de pe râul Arieş, în urma unui accident tehnologic survenit la compania minieră Cupru Min, precizând că a convocat, miercuri dimineaţă, un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă care să facă o evaluare a incidentului ecologic.

Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamaţii, de sesizări depuse la Garda Naţională de Mediu. Am fost informat de către comisarul şef. Aceste sesizări au aceeaşi problematică, este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, indiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată pentru că este viitorul copiilor noştri în joc” a spus Dănuţ Hălălai.

Prefectul de Alba a precizat că a convocat, miercuri dimineaţă, un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă care să facă o evaluare a incidentului ecologic de pe Râul Arieş.

Situaţia este în atenţia Gărzii de Mediu, Apelor Române şi a celor de la ISU. Am convocat pentru mâine (miercuri – n.r.), la ora 9.00, un comitet de situaţii de urgenţă să vedem exact – am chemat şi responsabilii de la Cupru Min – la momentul de faţă nu mai există poluare, tot ce există e doar pe râul Arieş din cauza faptului că a existat o cantitate destul de mare de steril care s-a depus pe maluri. În momentul de faţă, acest steril este preluat de apă din cauza faptului că s-a dat drumul la barajul de la Mihoeşti,” a mai spus Hălălai.

După finalizarea analizei specialiştilor de mediu se va decide dacă compania minieră va fi sancţionată pentru accidentul ecologic. Potrivit autorităţilor locale, aproximativ 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râul Arieş după ce o sondă inversă de la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min Abrud, a cedat. Totodată, autorităţile au avertizat populaţia să nu folosească apa poluată, iar compania minieră a întrerupt activitatea.

Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş

Nu s-a raportat, deocamdată, mortalitate piscicolă, dar, având în vedere toxicitatea apelor din baraj este foarte posibil să existe aşa ceva în aval de locul de deversare a văii în râul Arieş. Aceasta este prima deversare accidentală din baraj după mai mulţi ani în care nu au avut loc astfel de evenimente, potrivit alba24.ro.

Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min Abrud. Cele mai recente evaluarări ale Ministrului Mediului arată că în zonă ar fi nevoie de investiţii de mediu în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Barajul are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roşia Poieni este deversat în Valea Şesii, unde odată era satul Geamăna.

Barajul de la Valea Şesii este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Apa care trece pe sub haldă şi ajunge în iaz are pH între 1,5 – 2, iar culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.). O substanţă toxică gasită în barajul de decantare de la Valea Şesii este cadmiul care depăşeşte şi de zece ori valorile normale.

Citeşte şi Incendiu pe zece hectare lângă o pădure din Munţii Apuseni. Pompierii, voluntarii şi un elicopter au intervenit