Poluarea toxică din aer duce cu gândul la „iarna nucleară”

Cercetătorii chinezi au avertizat că poluarea toxică din aerul respirat este acum atât de rea încât seamănă cu cea lăsată în urmă de o "iarnă nucleară", încetinind procesul de fotosinteză al plantelor - şi având potenţialul de a semăna haos în producţia de alimente a ţării, potrivit ediţiei online a cotidianului britanic The Guardian.

26 feb. 2014, 09:56
Poluarea toxică din aer duce cu gândul la „iarna nucleară”

Beijingul şi porţiuni extinse din şase provincii nordice au petrecut ultima săptămână acoperite de un smog dens ce nu se aşteaptă să dispară mai devreme de joi. Concentraţia de particule fine aflate în suspensie PM 2,5 – suficient de mici pentru a ajunge până în adâncul plămânilor şi a se infiltra în sistemul sanguin – a atins 505 micrograme pe metrul cub marţi noapte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că un nivel sigur este de 25.

Poluarea aerului în creştere are deja un preţ economic semnificativ, ţinând la sol aeronave, închizând autostrăzi şi ţinându-i pe turişti acasă. Luni, 11.200 de persoane au vizitat Oraşul Interzis din capitala Beijing, aproximativ un sfert din media zilnică de vizitatori a obiectului.

Citeşte şi PREMIERĂ în China: Un bărbat dă în JUDECATĂ autorităţile din cauza SMOGULUI

He Dongxian, o profesoară asociată la College of Water Resources and Civil Engineering din cadrul Universităţii de Agricultură de la Beijing a relevat că noi cercetări sugerează că dacă smogul va persista, agricultura chineză va suferi condiţii oarecum similare cu o iarnă nucleară. Ea a demonstrat că poluanţii aerieni sunt atraşi de suprafeţele acoperite cu sere, reducând cantitatea de lumină din interior cu aproximativ 50% şi afectând serios fotosinteza, procesul prin care plantele transformă lumina în energia chimică ce le menţine în viaţă.

Ea a testat această ipoteză cultivând un grup de seminţe de chili şi roşii cu ajutorul unei lumini artificiale de laborator, iar un alt grup într-o seră din Beijing. În laborator, seminţele au început să crească la suprafaţă în 20 de zile; în seră, acestora le-a luat peste două luni. ‘Au noroc dacă văd lumina zilei’, a declarat He pentru ziarul South China Morning Post. Ea a avertizat că dacă aceste condiţii nefaste persistă agricultura ţării ar putea fi serios afectată. ‘Acum aproape fiecare fermă este panicată din cauza smogului’, a conchis ea.