Poluarea ucide peste 4 milioane de oameni pe an. Statistică îngrijorătoare la nivel global

Poluarea atmosferică a provocat moartea a 4,2 milioane de persoane în 2015, cifră care o plasează drept principala cauză de deces legată de mediu în întreaga lume, potrivit unui studiu realizat de Health Effects Institutes cu sediu la Boston (SUA).

15 feb. 2017, 15:05
Poluarea ucide peste 4 milioane de oameni pe an. Statistică îngrijorătoare la nivel global

Studiul relevă că 92 % dintre locuitorii planetei trăiesc în zone unde aerul este nociv pentru sănătate. China și India, cu 1,1 milioane de decese premature în 2015, au fost țările cele mai afectate de contaminarea atmosferică. Cele două țări însumează peste jumătate din decesele din întreaga lume.

În timp ce China a reușit să stabilizeze în ultimii ani efectele poluării asupra populației, în India cifra deceselor a crescut din 1990 cu aproape 50 %, notează studiul.

În afară de aceste două țări, aerul contaminat a fost un flagel și pentru Asia de Sud-Est, Africa Centrală și zona occidentală a Africii Subsahariene.

Pe de altă parte, Europa și SUA au înregistrat o ameliorare a nivelurilor de contaminare, iar tendința arată că oamenii de aici sunt de la un an la altul mai puțin expuși la un aer nociv.