„Pompierii” din servicii alertează România cu informaţii incendiare

O informațielansată în acest week-end aproape de la cel mai înalt nivel în domeniu ar trebui să alerteze  întreaga RomânieFostul șef al Direcției Antitero din SRI, gen. Sorin Cozma, anunță românii să fie pregătiți curând pentru "recepționarea" a jumătate de milion de refugiați musulmani.

06 aug. 2017, 16:05
„Pompierii” din servicii alertează România cu informaţii incendiare

La Festivalul de Film şi Istorii Rîşnov, derulat în acest week-end, generalul de brigada (r) Sorin Gabriel Cozma, fostul sef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, a susținut o prelegere despre fenomenul globalizării terorismului. 

Sorin Cozma, fost şef în Serviciul Român de Informaţii (SRI), a declarat că nu se poate spune că România nu este afectată de terorism, dar că nu se poate vorbi despre un fenomen al radicalizării cetăţenilor români, deşi trendul este în creştere. 

Afirmaţiile au fost făcute de generalul în rezervă Sorin Gabriel Cozma, fost şef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, conform reprezentanţilor evenimentului.

Nu putem spune că România nu este afectată de terorism. Mor cetăţeni români în atentate, arestăm suspecţi de terorism în România, nu ne putem plasă într-o poziţie de neutralitate. (…) Nu putem vorbi în România de un fenomen al radicalizării cetăţenilor români. Dar există acest proces şi e pe un trend de creştere. Nu alarmant, dar de luat în seamă. (…) Romania e una dintre foarte puţinele ţări europene care nu are cetăţeni înregimentaţi în teatrele jihadiste din Siria şi Irak alături de DAESH. E bine!”, a spus Cozma, potrivit paginii de Facebook a festivalului.

Fostul şef din SRI a adăugat că există o cooperare foarte bună între autorităţile statului în lupta anti-terorism. 

Aud oameni la televizor care spun că nu există cooperare între organismele statului în privinţă anti-terorismului. Mă întreb de unde ştiu ei cum cooperăm. În fapt, cooperăm foarte bine, aspect care a condus la întreprinderea unor măsuri de prevenire mediatizate, inclusiv arestări”, a explicat sursa citată.

Sorin Cozma a mai spus că valurile de emigranţi vor lovi şi România.

E România pregătită să primească 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au pătimit foarte mult în ţările lor. Vom fi sau nu pregătiţi? Va trebui să dăm un răspuns la problemă această. Avem o lipsă de forţă muncă acută. Istoric, România nu s-a mai confruntat cu asemenea pregătită. Suntem pregătiţi să facem switch-ul?”, s-a întrebat Cozma, în cadrul discursului ţinut la Râşnov.

Sorin Cozma a mai declarat că terorismul e principala ameninţare asimetrica din Europa, în prezent.

Problema nu e că nu avem soluţii de luptă antitero, avem nevoie şi de o legislaţie care să susţină aceste eforturi. Şi aici mă refer mai ales la resursa juridică. Dacă şi resursa juridică ne va ajută, putem schimbă, diminua trendul atentatelor teroriste. Deşi ne-am mişcat greu în Europa, e multă birocraţie, avem totuşi un trend în creştere din punct de vedere a găsirii soluţiilor juridice care să ne ajute. Şi nu vorbesc sub nici o formă de legislaţie care să restrângă libertăţile fundamentele, drepturile omului”, conform sursei menţionate.

la reuniunea JAI (Justiție și Afaceri Interne) de la Bruxelles, de acum un an și jumătate, României i-a fost alocată o cotă de imigranți de cca.6.500.

Detalii, pe inpolitics.ro