Ponta: Aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discuţie pe plan european

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Bruxelles, unde a participat la summitul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), că aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discuţie pe plan european şi cred că va trebui să ne concentrăm pe alte preocupări, precum situaţia romilor şi migraţia forţei de muncă din România după ridicarea restricţiilor.

14 mart. 2013, 20:24
Ponta: Aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discuţie pe plan european

Întrebat ce presupune noua strategie privind aderarea României la Schengen despre care a vorbit ministrul de interne Radu Stroe, premierul a precizat că, din punctul său de vedere, asta înseamnă că „România îşi face toate temele, dar aderarea la Schengen nu va mai fi principalul nostru subiect de discuţie pe plan european”, relatează Agerpres.

El a adăugat apoi că nu îşi stabileşte ca obiectiv aderarea la zona de liberă circulaţie în luna decembrie. ‘Pentru că nu vreau, iarăşi stabilim, iarăşi mai are cineva alegeri, iarăşi nu intrăm şi iarăşi ne supărăm acasă. Când va fi cazul vom intra în Schengen, şi noi, şi Bulgaria‘, a declarat premierul într-o conferinţă de presă.

‘Cred că trebuie să ne concentrăm pe celelalte reproşuri şi îngrijorări. Şi anume, ce facem cu situaţia romilor, să explicăm foarte clar că nu vor fi 20 de milioane de români care vin să lucreze toţi în Germania sau Marea Britanie şi să explicăm, mai ales aici trebuie să facem o schimbare de strategie, să vorbim despre rolul pozitiv al cetăţenilor români în diverse societăţi şi economii. Cât de mult înseamnă ce fac românii pentru economia Germaniei, ce înseamnă pentru Marea Britanie, pentru că dacă rămânem blocaţi doar în discuţia că vin românii şi iau locurile de muncă nu vom rezolva niciodată acest lucru‘, a apreciat Victor Ponta.

El a mai spus că intrarea în spaţiul Schengen nu afectează migraţia persoanelor, ci circulaţia mărfurilor, între România şi celelalte ţări europene. ‘Cei care cred că şi-ar dori cel mai mult să mutăm frontiera pe Prut, cum spune preşedintele României, sunt oamenii de afaceri străini, care au afaceri în România, care îşi dezvoltă investiţiile în această perioadă’, a conchis şefului guvernului de la Bucureşti.