Victor Ponta: Aleşii locali nu sunt SCLAVI pe moşia lui Blaga şi Johannis. Trebuie să facem un pic de dreptate

Victor Ponta a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că OUG privind afilierea politică a aleşilor locali prevede un interval de 45 de zile în care primarii şi consilierii locali şi judeţeni vor putea să-şi precizeze apartenenţa politică, perioadă identică cu cea pe care o prevedea ordonanţa similară dată în timpul guvernării Tăriceanu. "Aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi a lui Johannis", a declarat Victor Ponta.

28 aug. 2014, 09:21
Victor Ponta: Aleşii locali nu sunt SCLAVI pe moşia lui Blaga şi Johannis. Trebuie să facem un pic de dreptate

Guvernul a adoptat joi proiectul de ordonanţă de urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri.

La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, Victor Ponta a anunţat că va fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă care le va permite aleşilor locali să-şi schimbe afilierea politică fără a risca să-şi piardă mandatele din această cauză.

Cred că trebuie să deblocăm administraţiile comunităţilor locale şi cred că trebuie să facem şi un pic de dreptate. Majoritatea primarilor şi consilierilor au fost aleşi USL şi acum s-au trezit pedelişti alături de Vasile Blaga şi Klaus Johannis”, a declarat Ponta.

MITING în scaune: PNL şi PDL au protestat la Guvern faţă de Ordonanţa privind migraţia primarilor VIDEO

Aleşii locali vor avea timp berechet să decidă dacă îşi abandonează sau nu partidele care i-au pus pe liste, deoarece termenul este de 45 de zile. „Exact cât a fost şi în legea PDL-PNL. Pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să-şi respecte alegătorii”, a precizat primul-ministru.

Acesta crede că perioada de dezlegare la traseism pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni se justifică prin răsturnările de alianţe de pe scena politică care au survenit de la momentul alegerilor locale din 2012 până în încoace.

Să candidezi pe listele USL cu Ponta şi Antonescu lângă tine şi să te trezeşti cu PDL… Aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi a lui Johannis. Sunt liberi şi trebuie să-şi servească doar alegătorii şi nu pe altcineva„, a mai spus Ponta.

Băsescu: Ordonanţa privind alegerile e neconstituţională, iar cea privind migraţia primarilor e pur electorală

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat vineri, la Suceava, că Guvernul ar putea aproba o ordonanţă de urgenţă prin care aleşii locali să poată opta pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost votaţi, dacă doresc aceasta, fără a-şi pierde mandatele, şi că va prezenta prim-ministrului Victor Ponta o propunere în acest sens.

„Am primit foarte multe solicitări şi sesizări din ţară de la mulţi aleşi locali şi judeţeni care semnalează că devine pregnantă o situaţie. Se instalează instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor noi partide şi mulţi primari, pe care nu îi condamn, care susţin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majorităţile”, a spus Dragnea.