Ponta: Amenzile rutiere nu se pun ca la piaţă. Ele trebuie să aibă o logică

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că sprijină ideea creşterii sancţiunilor pentru cei care încalcă legislaţia rutieră şi s-a arătat încrezător că Ministerul de Interne va veni cu un proiect de Cod Rutier care să ţină seama de realităţile de pe străzile României.

23 sept. 2013, 20:29
Ponta: Amenzile rutiere nu se pun ca la piaţă. Ele trebuie să aibă o logică

„Ideea de a avea sancţiuni mai dure este impusă de faptul că în fiecare zi avem accidente grave pe străzile din România. Sancţiunile nu au culoare ideologică. Nu sunt liberala sau social-democrate. Mi se pare o prostie să le tratezi ideologic. Le tratezi în funcţie de realitate”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a arătat că sancţionare mai dură a contravenienţilor va disciplina şoferii români. „Cu ideea de a avea sancţiuni mai dure, mai ales în cazuri precum condusul sub influenţa alcooluluim sunt de acord principiu şi cred că va mai disciplina şoferii din România. Amenzile nu se pun ca la piaţă: mai dă tu ceva, mai las şi eu. Ele trebuie să aibă o logică”, a afirmat şeful Guvernului.

El s-a referit indirect şi la discuţiile din PNL legate de oportunitatea şi nivelul creşterii amenzilor. „Eu cred că Ministerul de Interne va veni cu un proiect bun care să ţină seama de realităţi. Nu pe negocieri, hai să dăm mai mult sau mai puţin ca să ne voteze lumea la anul. Nu cred că se câştigă sau se pierd voturi pe treaba asta”, a comentat Ponta.

Totuşi Ponta nu a exclus posibilitatea ca unele sancţiuni din proiectul iniţial de Cod Rutier să fi fost prea dure. „Dacă-s prea mari şi nu îndreptate spre realităţi, pot fi corectate, dar lucrurile astea se fac pe considerente concrete, tehnice, nu ideologice”, a conchis Ponta.

Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicităţii, vineri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în forma revizuită în urma dezbaterii publice.

Practic, forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea iniţială, include sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.

De pildă, la articolul dedicat claselor de sancţiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a sunt acum între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un şofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei. În forma iniţială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancţiuni era între 125 şi 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.

Sancţiuni mai blânde decât cele din prima formă a ordonanţei sunt şi cele de suspendare a carnetului în cazul unor accidente grave.

Cu o săptămână înainte, Crin Antonescu declara că acordă activităţii Guvernului de până în prezent nota 8, iar miniştrilor PNL nota 7, reclamând lipsa de comunicare a acestora pe politicile publice şi exemplificând prin cazul ministrului de Interne, Radu Stroe, care nu a consultat PNL în privinţa noului Cod Rutier.